Etter bare én boks Coca-Cola: Dette er hva som skjer med kroppen din

21/06/2024 18:00

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Bare én boks Coca-Cola setter sitt preg på kroppen.

En kul Coca-Cola er nesten uunnværlig i de fleste danske hjem i dag. Mens de fleste er klar over at brus ikke er den sunneste drikken, er det sjelden folk forstår konsekvensene av å nyte bare én boks.

Men den britiske farmasøyten Niraj Naik har nå gitt svaret på dette spørsmålet. I tillegg til den enorme mengden sukker i en enkelt boks – tilsvarende 37 gram eller 10 teskjeer – er det visse fysiologiske reaksjoner som finner sted etter inntak.

Det anbefales at du ikke spiser mer enn seks teskjeer sukker per dag, så en enkelt Coca-Cola overgår klart denne anbefalingen.

Ifølge Medical News Today, som refererer til Mirror, skal den overveldende sødmen i Coca-Cola faktisk få en person til å kaste opp, men det høye fosforsyreinnholdet reduserer denne effekten og lar folk holde drikken nede.

Niraj Naik har beskrevet hva som skjer med kroppen innen en time etter å ha drukket en 330 ml boks med cola, og han sammenligner effekten med heroin. Etter 20 minutter opplever du en betydelig økning i blodsukkeret, hvoretter leveren reagerer ved å omdanne overflødig sukker til fett.

Etter 40 minutter er all koffein fra drikken absorbert, noe som forårsaker utvidede pupiller og økt blodtrykk. Samtidig blokkeres adenosinreseptorene i hjernen, noe som forhindrer døsighet, og kroppen begynner å øke produksjonen av dopamin.

Dopamin er en nevrotransmitter som er ansvarlig for nytelse og belønning, og måten Coca-Cola stimulerer det på ligner på effekten av heroin, og skaper et sug etter mer.

Men etter en time følger sukkerkrasjen, som kan gi irritabilitet og tretthet, og kroppen begynner å skille ut vannet fra colaen sammen med livsviktige næringsstoffer gjennom urinen.

Coca-Cola har utstedt en uttalelse angående det høye sukkerinnholdet, som sier at drikken inneholder sukker og koffein og er "fin i moderate mengder", men at for mye ikke er bra.

De tilbyr også en rekke reduserte, lave eller null sukker- og kaloridrikker og avslører sukker- og kaloriinnholdet i produktene deres, slik at forbrukerne kan ta informerte valg for seg selv og sine familier.

Læs også:

Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.
Kronprinsessen er gravid: Viser frem babymagen Kronprinsparet venter sitt første barn.