EU-forbud fjerner dine favorittsmaker - det betyr det for deg

24/04/2025 05:30

Hanne

LIVSSTIL
foto: Shutterstock
EU tvinger matprodusenter til å endre populære oppskrifter

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Et nytt EU-forbud mot røykaroma skaper hodebry for norske matprodusenter og påvirker en rekke populære varer. Produkter som Gilde Stjernebacon, McDonald's Big Tasty og grillfavoritter fra Coop og Norgesgruppen må nå tilpasses nye regler. Sommerens grillmat er blant det som vil merke endringene først.

Det skriver Dagbladet.

Røykaroma må ut av oppskriftene
Røykaroma har i lang tid blitt brukt som et tryggere alternativ til tradisjonell røyking av mat, men nyere vurderinger har fått EU til å sette ned foten. Flere produkter som inneholder denne ingrediensen må nå justeres, og produsentene er i full gang med å tilpasse seg.

Coop Norge bekrefter at de allerede har begynt å fase ut røykaroma fra egne merkevarer, spesielt i kjøttprodukter som grillribber og spareribs. De jobber med å erstatte ingrediensen uten at det går på bekostning av smaken. Overgangen vil skje i to omganger, ettersom det er ulike frister for utfasing avhengig av hvordan røykaromaen er tilsatt.

Norgesgruppen i gang – men utfordringer gjenstår
Også Norgesgruppen, som står bak merker som Folkets, First Price, Eldorado og Jacobs, er godt i gang med å fjerne røykaroma fra flere produkter. Noen snacksvarer som baconsmak og chilinøtter har allerede fått nye oppskrifter uten denne ingrediensen.

Når det gjelder kjøttprodukter, er prosessen mer komplisert. Disse krever ofte nytt utstyr hos produsentene for å oppnå ønsket smak uten bruk av røykaroma. Derfor har EU gitt en lengre overgangsperiode for slike varer, med en frist helt frem til 1. juni 2029. For andre matvarer, som snacks og krydderblandinger, er fristen 1. juli 2024.

Rema 1000 har brukt lite røykaroma
Rema 1000 melder at de i liten grad bruker røykaroma i egne merkevarer og vil derfor påvirkes mindre av forbudet. Likevel vil enkelte klassiske produkter som bacon, skinke og pølser måtte tilpasses den nye produksjonsmetoden. Rema understreker at de allerede har vært restriktive med bruken av røykaroma, men at de vil sørge for at kundene fortsatt får tilgang til favorittproduktene etter omstillingen.

Hva betyr dette for kundene?
Endringene vil særlig merkes i grillsesongen, hvor flere av sommerens klassikere må justeres. Produsentene jobber med alternative metoder for å bevare smaken, som å bruke røkt salt i stedet for røykaroma.

Selv om mange produkter vil smake tilnærmet likt, kan noen små endringer merkes. For forbrukerne betyr dette at de kan fortsette å kjøpe kjente varer, men med tryggere innhold som er tilpasset EUs nye regler.