Hvis du ikke har en frityrkoker hjemme, må du ty til ovnen for å lage deilige pommes frites. Dessverre er resultatet ofte ikke det man håper på. Men slik trenger det ikke å være! Ovnsbakte pommes frites har ikke det beste ryktet. Hjemmelagde frites blir ofte for fuktige og slappe, og selv den velkjente frosne varianten kan få problemer i ovnen, til tross for motsatte løfter.
Men hva er viktig for gode pommes frites?
De fleste er nok enige om at pommes frites smaker best når de er godt krydret og sprø utenpå, men fortsatt myke inni.
Det du ikke vil ha, er feite, slappe og alt annet enn sprø pommes frites.
Men det finnes noen triks for å løse alle disse problemene som hjemmelagde ovnsfrites ofte lider av, og det krever en spesiell ingrediens, nemlig rismel.
Slik gjør du det:
Trinn 1
Velg riktig tykkelse og potetsort for pommes frites. Avhengig av hvor sprø du vil ha pommes fritesene til slutt, er det viktig å skjære potetene i så tynne staver som mulig. Jo smalere fritesene er, jo mer reduseres steketiden, og resultatet blir desto sprøere.
Det anbefales å velge en fast potetsort til ovnsfrites. Disse har naturlig litt lavere stivelsesprosent enn de halvkokte sortene og egner seg derfor spesielt godt til tilberedning i ovnen.
Trinn 2
Etter å ha skåret pommes frites-stavene i ønsket bredde, må de skylles grundig under rennende vann i et dørslag. På denne måten fjernes en del stivelse som ellers ville gjort pommes fritesene mykere senere.
Deretter legges pommes fritesene i en stor bolle og dekkes med veldig varmt vann. De rå fritesene skal ligge i vannet i ca. 10 til 15 minutter. Dette fjerner enda mer stivelse og gjør pommes fritesene sprøere.
Trinn 3
Tørk potetene grundig etter det korte vannbadet. Hell potetstavene i et dørslag og tørk dem grundig. Dette gjøres enklest med litt kjøkkenpapir eller et rent kjøkkenhåndkle.
Nå kommer oljen og krydderne inn i bildet. I tillegg til salt kan du også tilsette litt paprika eller timian etter smak.
Trinn 4
Nå kommer rismel inn i bildet:
2 til 3 spiseskjeer drysses enkelt over de fortsatt rå potetstavene.
Rismel forhindrer at pommes fritesene avgir for mye fuktighet, og det absorberer samtidig noe av potetstivelsen. Hvis du ikke har rismel, kan du bruke polenta/grovt durum-mel som et alternativ.
Trinn 5
Tilberedning i ovnen ved høy temperatur Nå setter vi i gang. Forvarm ovnen til 200 °C varmluft. Disse temperaturene er nødvendige for at pommes fritesene skal bli ferdige og sprø på kort tid.
Når du sprer pommes fritesene utover stekebrettet, er det viktig at de ikke ligger oppå hverandre og bare rører hverandre litt. Hvis det er for mange, er det bedre å bruke et ekstra stekebrett.
Nå skal potetstavene stekes på midterste rille i ca. 30 minutter, til de er gyllenbrune. Men hold et øye med ovnen etter 20 minutter, slik at de ikke blir brent.
Hvis pommes fritesene blir for mørke, kan du dekke dem med et stykke bakepapir.