Farmasøyt avslører den beste dietten for å redusere leddgikt, betennelse og lindre leddsmerter

23/03/2024 12:00

redaktion

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En farmasøyt har delt noen gode råd for å lindre smerter forbundet med leddgikt – og det handler om kostholdet ditt.

En farmasøyt har gitt ut en serie guider for de som står overfor utfordringene med gikt, med sikte på å lindre smertene deres. Gikt er en tilstand som plager mange i Norge, og kan gi smerter og stivhet i leddene, som kan gjøre det vanskelig å bevege seg.

Selv om det ikke finnes noen definitiv kur for leddgikt, finnes det strategier som kan redusere risikoen for å utvikle tilstanden, samt metoder for å redusere smerten.

Farmasøyt Mark Burdon har ifølge en Gloucestershire Live- rapport med ekspertise på muskel- og leddsmerter gitt sitt syn på hvordan man best kan håndtere disse utfordringene.

"Dietten din kan påvirke smerte forbundet med leddgikt ved å påvirke kroppens inflammatoriske respons," forklarer han.

Han anbefaler å følge et middelhavskosthold da dette kan bidra til å bekjempe betennelse.

– Et kosthold rikt på betennelsesdempende matvarer kan redusere betennelsesmarkørene i blodet og dermed lindre smerte, påpeker han.

Mark understreker at en slik diett kan redusere betennelser ved å påvirke kroppens indre mekanismer. Han legger til at «et sunt, anti-inflammatorisk kosthold bidrar også til å opprettholde en sunn vekt».

Han advarer også mot et høyt inntak av fett, spesielt rundt mageområdet, da det kan øke betennelsen. Det er derfor viktig å kontrollere kroppsvekten.

Rik på sunt fett, hele korn, frukt, grønnsaker, belgfrukter, nøtter og frø, er middelhavsdietten mye anbefalt av helseeksperter for andre helsetilstander som hjerte- og karsykdommer, høyt kolesterol og blodtrykk.

"Dietråd for å redusere leddgikt og leddsmerter inkluderer grønnsaker, frukt, yoghurt og annen fermentert mat, bønner, belgfrukter, fet fisk, extra virgin olivenolje og moderat inntak av proteiner som fjærfe, ost, egg, nøtter, frø og begrensede mengder magert rødt kjøtt. Søte ting bør bare nytes i små mengder," forklarer han.

En medisinsk studie publisert i tidsskriftet Clinical Nutrition bekrefter hans råd ved å undersøke effekten av å følge en middelhavsdiett over fire år med over 4000 deltakere.

"Sterk overholdelse av middelhavsdietten er knyttet til en redusert risiko for forverring av smerte og symptomer på kneartrose. Det er også assosiert med mindre betennelse," rapporterer studien.

"For mye fettvev, spesielt rundt magen, frigjør inflammatoriske stoffer som fører til betennelse, noe som gjør det avgjørende å opprettholde en sunn vekt."

Mark råder også til å unngå visse matvarer hvis du lider av eller står i fare for å utvikle gikt. Personer som opplever leddsmerter og frykter at de kan ha leddgikt, oppfordres til å konsultere legen sin.

"Tungt bearbeidet mat med høyt innhold av mettet fett og sukker kan forverre betennelse og øke risikoen for leddgiktrelaterte smerter," bemerker han.