Det er lite som slår en ordentlig festivalsommer med musikk, sol og venner i plaststol. Du kjenner duften av matvogner og nypåført solkrem i lufta.
Og selv om alt koster skjorta, føles det verdt det – i hvert fall der og da.
Dagbladets DinSide har sett nærmere på hva det egentlig koster å være med på årets musikkfestivaler – og svaret er: mye.
Enten du drar på Piknik i Parken eller Fornebu Music & Arts, er det ikke bare billetten som svir. Mat, drikke og miljøavgifter får totalen til å bikke femsifret.
Billigst øl? Ikke på festival
Skal du ha deg en halvliter på festival? Da må du punge ut med hele 139 kroner på PiP.
Det er over dobbelt så mye som på mange vanlige barer i Oslo. Og første gang du kjøper, får du også en ekstra «miljøavgift» på 20 kroner for glasset – som du helst bør ta vare på resten av helgen.
Det betyr at første øl i hånda kan koste deg 159 kroner – og da har du fortsatt fire til igjen i løpet av kvelden. For mange føles det nesten som flyplasspriser, bare under åpen himmel.
Maten er digg og dyrere enn noensinne
Når du først er inne på området, gjerne fra klokka 15–16, går det slag i slag.
Litt mat her, en drink der. Det er food trucks og boder med fristelser overalt. Og selv om én rett sjelden koster mange hundrelapper, blir det fort dyrt når du småspiser hele dagen.
Sosiologiprofessor Aksel Tjora fra NTNU forklarer at det er lett å bruke flere tusen kroner på én kveld. Skal du få med deg hele festivalopplevelsen, kan totalen lande på rundt 10.000 kroner.
Prioriter, eller se pengene fly
Det handler ikke bare om hvor mye du bruker – men hva du velger å bruke det på.
Skal du rekke flere festivaler i løpet av sommeren, må du kanskje velge bort én eller to. For mange blir det et spørsmål om prioritering, ifølge Tjora.
Gøy, men dyrt
Festivaler er for mange noe av det gøyeste vi har om sommeren – men det koster.
Er du forberedt, kan du nyte stemningen uten å få baksmell i nettbanken. Det eneste som virkelig bør sitte igjen, er gode minner – ikke dårlig samvittighet.