For lite av denne dietten under graviditeten kan øke risikoen for at barnet utvikler ADHD

09/05/2024 21:00

Emma

Livsstil
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
For de kvinnene som hadde konsumert lite av en bestemt næringskilde, viste barna tegn på ADHD mellom 3 og 8 år.

ADHD kan forklares med både genetisk og miljøfaktorer. Det har flere studier slått fast.

Sistnevnte er interessant fordi det blant annet innebærer hva gravide kvinner forbruker av mat.

Nå har et team av norske forskere undersøkt om det er en sammenheng mellom kostholdet den gravide spiser og barnets risiko for å utvikle ADHD.

Lav-fiber diett øker risikoen for ADHD

Resultatene fra studien viste at et lavt inntak av kostfiber under svangerskapet var knyttet til en høyere risiko for å utvikle symptomer på ADHD hos barn som var 3, 5 og 8 år gamle.

Det forklarer psykiater og forsker bak studien Berit Skretting Solberg fra Universitetet i Bergen i en pressemelding.

Forskerne beregnet mors kostfiberinntak basert på et spørreskjema besvart i uke 22 av svangerskapet. Det var 22.000 familier inkludert i studien.

Kostfiber kommer fra havregryn, belgfrukter, grønnsaker, frukt og fullkornsbrød, pasta og ris, blant andre.

I studien justerte forskerne for genetisk risiko, sosiodemografiske faktorer og for mors sukker- og energiinntak.

“Selv efter denne justering, var der en tydelig men moderat effekt av morens kost på barnets ADHD-symptomer,” forklarer Berit Skretting Solberg.

Arv spiller en rolle

Selv om ADHD kan forklares med cirka 70 prosent genetikk, mener Berit Skretting Solberg at studien hun har gjort kan vise at miljøfaktorer også spiller inn.

– I vårt samfunn utgjør gener den sterkeste risikofaktoren for ADHD, men siden ADHD er multifaktoriell, tyder studier på at mors kosthold kan påvirke nivået av ADHD-symptomer hos små barn, sier Berit Skretting Solberg.

Hun understreker imidlertid at det kun er en sammenheng som er funnet, og at det derfor ikke kan fastslås med 100 prosent sikkerhet at mangel på kostfiber er årsaken. 

Derfor, ifølge henne, er det behov for flere studier på kostholdet til gravide og risikoen for å utvikle sykdommer som ADHD.

Studien er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Pharmacological Research.

Læs også:

Dette er kroppens fysiske signaler når døden nærmer seg Døden er den naturlige avslutningen på livet. Kroppen kan bare holde ut i en begrenset tid, og kroppens signaler om at tiden er inne, er helt tydelige.
Kvinne legger sitronene sine i fryseren – så skjer magien som får nordmenn til å gape De færreste vet hvorfor du bør legge sitronene dine i fryseren.