Hjernen er et av kroppens mest essensielle organer, og vi ønsker å opprettholde helsen så lenge som mulig. Tidligere har klinisk nevropsykolog Roy Kessels blant annet belyst hvordan man kan redusere risikoen for demens.
I tillegg er det velkjent at sammensetningen av kostholdet spiller en betydelig rolle for hjernens funksjon.
Ifølge hjerneforsker Heather Sandison, som jobber innen nevrokognitiv medisin, er det avgjørende å tilføre hjernen de riktige næringsstoffene.
"Hjernen din trenger næringsstoffer for å helbrede, reparere vev, bekjempe giftstoffer og produsere nevrotransmittere, slik at den forblir skarp, energisk og ungdommelig så lenge som mulig," forklarer hun til CNBC.
Velg langsomme karbohydrater
Ifølge Sandison bør næringsrik mat med sakte absorberte karbohydrater prioriteres.
"Langsomme karbohydrater bidrar til å stabilisere blodsukkeret og forhindrer store svingninger som kan føre til kognitive utfordringer som tretthet, irritabilitet, angst, svimmelhet og konsentrasjonsvansker," sier hun.
De beste karbohydratene
Karbohydrater er nødvendige, men kvaliteten deres er avgjørende. Eksperter anbefaler at 40-70 % av det daglige kaloriinntaket kommer fra karbohydrater, men det er viktig å velge riktige kilder.
Sunne karbohydrater finnes i blant annet:
Fullkornsprodukter som grovt brød, pasta, bulgur og brun ris
Belgvekster, grønnsaker og frukt
Usunne karbohydrater, derimot, inkluderer:
Godteri, kaker, chips og syltetøy
Hvitt brød, cornflakes og hvit ris
Brus og fruktjuice
Hvordan spise karbohydrater riktig
Sandison forklarer at rekkefølgen du spiser maten i har innvirkning på blodsukkeret.
"Å spise karbohydratrik frukt som druer eller vannmelon etter en matbit rik på fett og protein, som gresk yoghurt, vil redusere blodsukkeret," forklarer hun.
Hun anbefaler å starte måltider med protein- og fettrik mat og spare karbohydratene til sist. Hun foreslår også å velge lavkarbo snacks som:
Agurk og paprika
Ost og kokosnøttyoghurt
Pekannøtter og valnøtter
Å spise søtsaker på tom mage kan føre til raske blodsukkertopper etterfulgt av et fall, noe som kan resultere i sult kort tid etter.
Økt bevissthet om kosthold
Ifølge Sandison trenger du ikke telle hvert eneste gram karbohydrat, men mange er ikke klar over hvor mye de inntar daglig.
"Å være oppmerksom på karbohydratforbruket ditt kan bidra til å senke glukose- og insulinnivået, og dermed redusere betennelse," sier hun.
I tillegg til å regulere karbohydratinntaket, er det også viktig å få i seg nok vitaminer, mineraler og andre viktige næringsstoffer for å holde hjernen sunn.