Vi har alle vært der: Du står i butikken, leser bakpå pakka med grovbrød, og tenker: Er dette egentlig trygt å spise?
Vel, hvis du har kjent på en liten frykt for ultraprosessert mat, er du ikke alene.
Ifølge Dagbladet, viser en fersk studie at hele 14 prosent av alle tidlige dødsfall i Storbritannia og USA kan skyldes ultraprosessert mat. I Storbritannia alene tilsvarer det over 17 000 mennesker i året.
Nå advarer Helsedirektoratet mot å la frykten ta helt overhånd – og de er ikke akkurat begeistret for begrepet «ultraprosessert» heller.
Hva er egentlig ultraprosessert mat?
Det høres kanskje ut som noe du bare får kjøpt i romstasjoner, men ultraprosessert mat er faktisk ganske vanlig.
Det handler om industriframstilte produkter med lange ingredienslister – ting du neppe har i kjøkkenskuffa di.
Her snakker vi brus, ferdigretter, frokostblandinger, godteri, kjeks og chips. Ja, til og med grovbrødet du kjøper i dagligvaren kan havne i denne kategorien.
– Folk får nesten panikk
Helsedirektoratets divisjonsdirektør for folkehelse og forebygging, Linda Granlund, har fått med seg at folk blir skremt, men hun mener vi må puste med magen.
"Det er viktig at man ikke blir så redd for mat at man nesten får panikk. Det ser vi at noen kan bli", sier hun.
Granlund mener hele begrepet "ultraprosessert" er altfor upresist og vanskelig å bruke for både forskere og folk flest.
"Det er for grovt og forvirrende, rett og slett", sier hun.
WHO er også skeptiske
Men hva er det egentlig som gjør at noen matvarer havner i «ultraprosessert»-kategorien?
Her kommer Nova-klassifiseringen inn i bildet – et system som har fått mye oppmerksomhet, men som også får kritikk for å være litt for svart-hvitt.
Det er ikke bare Helsedirektoratet som hever øyenbrynene over klassifiseringen.
Verdens helseorganisasjon (WHO) har nå satt i gang arbeidet med et mer nyansert system som skal gjøre det enklere å skille mellom sunn og usunn bearbeidet mat.
Hva er Nova-klassifiseringen?
Nova-klassifiseringen er systemet som forskere bruker for å dele inn mat i fire grupper etter hvor mye den er bearbeidet:
Ubehandlet eller minimalt bearbeidet mat:
Frukt, grønnsaker, kjøtt, melk og andre råvarer i mest mulig naturlig form.
Bearbeidede ingredienser:
Ting du bruker når du lager mat, som sukker, salt og olje.
Bearbeidede matvarer:
Mat med få ingredienser og lite prosessering, som ost, hermetiske tomater og vanlig brød.
Ultraprosessert mat:
Dette er brus, snacks, ferdigretter og mye annet med tilsetningsstoffer du ikke har i kjøkkenskapet.
Alt med måte
Det er bred enighet om at det er smart å spise mer grønnsaker og lage mat fra bunnen av.
Samtidig understreker Helsedirektoratet at det ikke nødvendigvis er grunn til å få panikk når man ser en lang ingrediensliste på en matvare.
Et butikkjøpt grovbrød behøver ikke å være helsefarlig, ifølge Helsedirektoratets Linda Granlund. Hun peker på at det viktigste er å spise variert – og å unngå å overtenke kostholdet.