Geniale kjøkkentriks: Slik fjerner du mose fra hagen med restene fra middagen

06/05/2025 15:01

Hanne

LIVSSTIL
foto: Shutterstock
Før du løper til hagesenteret og tømmer lommeboka på sterke kjemikalier, bør du ta en titt i kjøkkenet.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Våren er i full gang, og sola begynner endelig å varme opp både terrasse og hage. Dessverre våkner ikke bare blomster og bier til liv – det gjør også den seige, grønne mosen som sniker seg inn mellom flisene og ødelegger det velstelte uttrykket.

Løsningen kan nemlig allerede stå i kjøleskapet eller gryta fra middagen i går.

Det skriver gofeminin.de.

Kokt vann – en uventet helt
Vannet du vanligvis heller ut etter å ha kokt poteter eller pasta kan faktisk bli ditt nye hemmelige våpen mot mose. Det inneholder stivelse, som tetter porene i mosen og tørker den ut – helt uten giftstoffer.

Slik gjør du:

  1. Kok poteter eller pasta – men uten salt!

  2. Hell det varme vannet direkte over områdene med mose.

  3. Vent i noen dager.

  4. Fei bort den døde mosen med en stiv kost.

  5. Gjenta ved behov – dette fjerner nemlig først og fremst det øverste laget.

Dette enkle trikset er både miljøvennlig og gratis – og fungerer best på terrasser, belegningsstein og stier.

Cola – mer enn bare leskedrikk
Har du en halvfull brusflaske stående? Ikke kast den – colaens innhold av fosforsyre gjør den overraskende effektiv mot grønt belegg.

Slik bruker du cola mot mose:

  • Hell colaen ufortynnet på det mosebelagte området.

  • Bruk en børste, svamp eller sprayflaske for å fordele væsken godt.

  • La det virke i noen minutter.

  • Skyll grundig med vann – for å unngå sukkerfelle for veps!

  • Fei bort det døde mosen og fyll fugene med sand.

Et grønt og enkelt alternativ
Begge metodene er gode eksempler på hvordan du kan bruke restene i hjemmet til å gjøre hagen penere – uten sterke kjemikalier eller dyre spesialmidler. Neste gang du står med gryta full av kokt vann eller en lunken brus, husk at det kan være akkurat det terrassen din trenger.

Bonus: Du sparer både penger, tid og miljøet – og hagen vil takke deg med rene, fine flater hele sesongen.