Advarer om giftig og farlig larve som skaper frykt for hageeiere - nå tar myndighetene grep

01/05/2025 08:11

Yvonne

LIVSSTIL
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Myndighetene prøver å ta knekken på larven som har fått tilnavnet "larven fra helvete". Særlig dyreeiere advarer mot larven som potensielt kan være livsfarlig for kjæledyr.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

De ser kanskje bare ut som lodne larver på vandring – men eikeprosesjonsspinneren er ikke noe du vil ha i hagen. Denne giftige larven har skapt kaos i flere europeiske land, og nå rykker den stadig nærmere Norge.

I Danmark ble det nylig funnet rundt 1.000 reir i ett enkelt område i Odense, og ekspertene slår alarm.

Etter å ha fjernet reirene, går bekjempelsen inn i en ny fase denne uken for å forhindre spredning.

Svært giftige
For larvens bittesmå hår er ikke bare ubehagelige – de kan gi alvorlige utslett, pusteproblemer, øyeirritasjon og i verste fall allergiske sjokk hos mennesker.

Og det stopper ikke der: Larven er også en trussel for hunder og katter. Kommer kjæledyret ditt i kontakt med larvehårene, kan det få sterke smerter, hovne slimhinner, pusteproblemer og i noen tilfeller livstruende reaksjoner.

Hvorfor er den så farlig?
Eikeprosesjonsspinneren (Thaumetopoea processionea) er en nattsvermer med larver som danner lange, "marsjerende" rekker – derav navnet.

Men det er ikke marsjeringen som er farlig: Hver larve har rundt 60.000 mikroskopiske hår som inneholder et giftig protein. Hårene kan sveve i lufta, feste seg til hud og klær – og forbli giftige i flere år.

I Tyskland ble ni barn innlagt med pusteproblemer, og seks voksne måtte få fjernet larvehår fra øynene.

I Danmark anbefaler helsemyndighetene å holde seg langt unna trær med reir og unngå kontakt med både levende og døde larver.

Folk oppfordres til å være oppmerksomme hvis de ser larven - for å forhindre ytterligere spredning.

Nå klekkes larvene
Tidligere i år ble flere hundre gamle reir fjernet fra eiketrær i det sørøstlige Odense. Nå pågår arbeidet med å bekjempe levende larver i samme område. Arbeidet utføres av de samme firmaene som fjernet de gamle reirene.

Solskinn og varme temperaturer betyr at eikeprosesjonsmøllen har begynt å klekkes, og derfor går kampen mot larven nå inn i en ny fase. Larven er for tiden i stadium 1 og er ufarlig for omgivelsene. Den utvikler først sine stikkende hår i stadium 4, hvor den kan bli et ubehagelig bekjentskap. Odense kommune samarbeider blant annet tett med Københavns Universitet og de to selskapene Rentokil og Sparvath for å lære mer om tidspunktet for fase 4, skriver kommunen i en pressemelding.

Prøver å begrense skadene
"Administrasjonen gjør en stor innsats for å begrense spredningen av larvene, og nå går arbeidet inn i en ny fase. Jeg vil igjen oppfordre alle til å følge anbefalingene som er utarbeidet sammen med Pasientsikkerhetsstyrelsen. Det er imidlertid også viktig å si at man lett kan gå i området så lenge man holder seg på stien"e, sier by- og kulturbyråd Søren Windell

Målet er at larven ikke skal spre seg til resten av langet og potensielt også ttil resten av Norden.

Det er valgt en biologisk bekjempelse som består av å sprøyte et bakteriestoff på bladene til eiketrærne. Larvene får i seg bakteriene når de tygger seg gjennom bladene og knoppene på trærne, og deretter dør de. Bakteriene brytes raskt ned i naturen igjen, og produktet er ikke skadelig for andre dyr, planter, trær eller mennesker.

Spesielt farlig for kjæledyr
HHeste, hunde- og katteeiere bør være ekstra på vakt inntil larvene er fjernet.

Dyr snuser gjerne på bakken, slikker på ting og tråkker i områder med larvehår. Resultatet kan bli alvorlige reaksjoner som rød, hoven tunge, intens kløe, vansker med å puste og i verste fall anafylaktisk sjokk.

Kontakt veterinær umiddelbart ved symptomer, oppfordres det.

Slik beskytter du deg selv og dyra dine:

  • Hold deg unna eiketrær med synlige larver eller reir

  • Ikke forsøk å fjerne larvene selv uten verneutstyr

  • Hold hunder i bånd i risikoområder

  • Vask hud og klær grundig etter mistenkt kontakt

  • Skyll kjæledyrets poter og pels etter tur

Kan den komme til Norge?
Larven er ennå ikke observert her til lands, men den har etablert seg i Sverige og Danmark.

Med varmere vintre og økt import av trær, kan den nå norske hager om ikke lenge.

Skal du plante eik? Pass på at trærne er sjekket for egg.

Eikeprosesjonsspinneren kan virke liten og uskyldig, men er en alvorlig trussel både for mennesker og dyr.

Så neste gang du ser en liten larve på tur i hagen – ikke ta sjanser. Hold avstand, og meld fra til kommunen.

Foto: Shutterstock