Du vet det sikkert.
Vekkerklokken ringer, du sleper deg ut av sengen, og tanken på mat virker like tiltalende som kald havregrøt i regnet.
Men ifølge eksperter er det faktisk dette tidspunktet du bør spise – helst innen en time etter at du har våknet.
Frokost er ikke bare en koselig tradisjon med toast og avokadoskiver i det filtrerte morgenlyset.
Det er ditt første viktige energikick, og tidspunktet du spiser det på kan faktisk ha stor innvirkning på resten av dagen – og på helsen din.
Det skriver Italian Bistro.
Ernæringseksperter sier at det første måltidet bør spises tidlig for å kickstarte stoffskiftet, holde blodsukkeret stabilt og redusere trangen til å fråtse i frossenpizza klokken 22.00.
Dårlig idé å droppe frokosten
Hvis du hopper over frokosten eller utsetter den for lenge, risikerer du å sette i gang en dominoeffekt av sult, ustabil energi og en middag som plutselig ser ut som en buffet for fire.
Med andre ord er det god grunn til å ta frokosten på alvor – selv om du ikke våkner med et brennende ønske om stekte egg og skyr.
Hvis du er typen som trener om morgenen, er det litt spillerom.
Du trenger ikke å stå ved komfyren klokken seks og steke bacon. Spis heller noe lett – litt frukt eller havregrøt – før trening, og ta en mer solid frokost etterpå.
Og hvis du rett og slett ikke kan spise tidlig? Så start i det små. En smoothie eller en bar kan gjøre jobben.
Det viktigste er at du får noe i magen slik at kroppen våkner og starter motoren.