Grå hår? Disse matvarene kan hjelpe, ifølge forskning

21/02/2025 06:00

Sofie

LIVSSTIL
Foto: Shutterstock
Et spesielt stoff kan hindre håret i å bli grått for tidlig.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Vil du utsette de første grå hårene? Ifølge ny forskning fra Japans Nagoya og Chubu universiteter kan en naturlig antioksidant i frukt, grønnsaker og urter ha en positiv effekt på hårfargen. Dette skriver Parade.

I en studie publisert i det medisinske tidsskriftet Antioxidants undersøkte forskere effekten av luteolin, et flavonoid med antioksidantegenskaper.

I 16 uker påførte de stoffet lokalt på noen mus, mens andre fikk det oralt. Gjennom før-og-etter-bilder og klipping av håret for å analysere ny hårvekst, fant forskerne at luteolinbehandlede mus utviklet færre grå hår enn de uten behandling.

Resultatene viste at musene som fikk luteolin påført huden hadde en 50 % reduksjon i grått hår. Hos de oralt behandlede musene var reduksjonen 25-30 %. Samtidig viste studien at hårsekkene til de behandlede musene forble sunnere.

Selv om luteolin ennå ikke finnes i hårpleieprodukter, anslår forskere at stoffet på sikt kan brukes i kosmetiske behandlinger. Foreløpig kan imidlertid en diett rik på luteolin bidra til å forhindre grått hår.

Mat rik på luteolin:

Grønnsaker: Selleri, persille, grønn pepper, brokkoli, gulrøtter, kål, spinat, løk.

Frukt: Epler (med skall), appelsiner, sitroner, bær (blåbær, bjørnebær, jordbær, tyttebær), granateple (spesielt bladene), kirsebær, pærer, druer.

Urter og krydder: Timian, rosmarin, oregano, kamille.

Andre kilder: Olivenolje, mørk sjokolade (over 70 % kakao), peanøtter, tang.

Ved å inkludere disse matvarene i kostholdet ditt, kan du kanskje holde håret naturlig mørkt lenger.

Læs også:

Tannlege advarer: Du må slutte med denne morgenvanen umiddelbart En anerkjent tannlege advarer folk som følger en sunn morgenvane. Vanen er dessverre lite sunt for tennene, og det kan koste et besøk til tannlegen.
Forskerne klør seg i hodet over mysterium: Hvorfor unngår røykere den fryktede sykdommen? Folk som røyker har mindre risiko for å få en bestemt fryktet sykdom. Nå har forskere lansert en ny teori som kanskje gir oss svaret.