Grillmytene som kan ødelegge sommeren din – og gjøre deg syk

03/06/2025 16:01

Hanne

LIVSSTIL
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock
Tror du at flammer dreper bakterier, eller at litt skitt på grillen gir ekstra smak? Da bør du lese videre.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Med grillsesongen i full gang, er det mange av oss som slår seg løs på terrassen eller i hagen. Men ifølge ekspert advarer nå professor Christopher Elliott, grunnlegger av "Institute for Global Food Security", mot flere seiglivede grill-myter som faktisk kan være helseskadelige. Det skriver Express.

Grillen er ikke selvvaskende
En fersk undersøkelse blant 2.000 grillentusiaster avslørte at hele 15 % tror flammene fjerner bakterier. Enda flere – nesten en tredel – mener at skitt og gammel grillmat gjør maten bedre. Feil, advarer professor Elliott:

"En skitten grill er ingen æresmedalje. Det er en helserisiko", sier han.

Bakterier som E. coli og Salmonella kan overleve selv høye temperaturer, særlig hvis fett og matrester bygger seg opp i grillen. Når dette antennes, kan det ikke bare gi svidd og vond smak, men også utløse brann.

Mange slurver med grillhygienen
Undersøkelsen viste også andre vanlige “synder”:

  • 24 % mener at en rask skraping holder som rengjøring.

  • 11 % bruker samme redskap til både rått og ferdig grillet kjøtt (!).

  • Mange lar mat stå ute uten dekke, og legger mat tilbake på grillen etter at den har falt på bakken.

Nesten halvparten ser dessuten ikke på grillen som like “viktig” å rengjøre som kjøkkenutstyret innendørs. Hele 16 % svarte at de bare vasker grillen "av og til".

Skitne griller blir stående – eller byttet ut
Faktisk innrømmer over 28 % at de har latt være å bruke grillen fordi den var for skitten. Mange kjøper ny grill annethvert år fordi den gamle har rustet eller blitt ufyselig å bruke.

"Det trenger ikke være sånn", sier professoren.

"Grillen bør behandles som en stekepanne eller skjærefjøl: Vask etter hver bruk. Det sikrer både smaken og helsa – og holder også uønskede skadedyr unna."

Sånn vasker du riktig
Hvordan gjør folk det egentlig? Ifølge undersøkelsen bruker 36 % grillbørste, mens 35 % vasker grillristen i såpevann.
Men overraskende mange tror fortsatt at grillen er “ren nok” etter en rask skraping.

Trygg grillglede
Budskapet fra professor Elliott er krystallklart:

"Den beste smaken kommer fra varmen, røyken og gode råvarer – ikke fra forrige ukes burgere."

Så før du fyrer opp grillen neste gang: Ta en grundig vask først. Det koster lite, og gir mye tilbake i form av trygg, smakfull sommermat.

Læs også:

5 frukt og grønnsaker du aldri bør skrelle Det er flere gode nyheter enn bare det faktum at du ikke trenger å bruke tid på å skrelle.
Hell eddik i vaskemaskinen: Når du ser hvorfor vil du aldri gjør noe annet Klesvask kan være veldig kjedelig, men selvfølgelig er nyvaskede klær alltid hyggelig. Personlig elsker jeg følelsen og lukten av helt rene klær. Jeg er nok ikke alene om dette.