Solnedgangen senker seg over hyttetaket. Grillen er pakket bort, barna har lagt seg, og det eneste som gjenstår er å slappe helt av.
Ifølge Dagbladets DinSide er det én ting som er viktigere enn både kvikklunsj og myggspray på hytta – nemlig røykvarsleren.
Per-Arne Horne i Direktoratet for byggkvalitet understreker at det er påbudt med røykvarsler i hver etasje, og at man må sørge for at de faktisk virker.
Er varsleren over åtte år gammel, bør den byttes ut. Mange har stålkontroll hjemme, men slurver på hytta – derfor er beskjeden krystallklar: sjekk en ekstra gang før du legger deg.
Gass, gamle ledninger og små slurv
Det er ikke bare brannvarslere som kan svikte. Oslo Brann- og redningsetat advarer mot slitte gass-slanger, dårlige koblinger og elektriske apparater som står på uten tilsyn.
Mange nordmenn tilbringer ferien i campingvogn eller telt, og der gjelder egne regler: det skal være minst fire meter mellom vognene og tilhørende telt.
Det er fort gjort å glemme slikt når feriemodusen setter inn – men konsekvensene kan bli alvorlige.
Sikkerhet først, ferie etterpå
Husk også å rydde unna rot og utstyr rundt vogna eller teltet.
Hvis du må evakuere i mørket, bør det være fritt fram. Etter lange, late feriedager kan man sove ekstra tungt – da er det ekstra viktig å ha alt på stell.
Horne har et enkelt råd: Hvis alt er i orden med røykvarsler, brannslukker og sikker avstand mellom teltene – da kan du krype under dyna med god samvittighet.
Bruk fem minutter – redd liv
Før du tar kveld på hytta eller campingplassen: Sjekk varsleren, se på datostemplingen, og sørg for at alt er som det skal.
Litt ekstra innsats nå kan forhindre det verste. Ferie skal være trygt – også når du sover.