Har du også lurt på dette? Det er derfor det kribler i munnen etter at du har spist ananas

30/03/2024 14:00

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mange har opplevd en prikkende følelse i munnen etter å ha spist den populære frukten.

Det har lenge vært et mysterium for mange fruktelskere hvorfor en bit av den ellers saftige og søte ananasen etterlater en prikkende følelse på tungen.

Mysteriet rundt den tropiske fruktens innvirkning på munnhulen vår er nå opphevet, takket være en TikTok-video fra SF Microscopy som har fascinert over 77 000 følgere – og siden den gang millioner av nysgjerrige sjeler på internett.

Videoen fordyper seg i ananasens mikroskopiske verden og avslører årsaken til den skjelvende følelsen mange opplever.

Ved å ta biter av ananas fra hverandre og undersøke dem under mikroskopet, har det blitt klart at denne følelsen skyldes tusenvis av små "nåler" kjent som raphides, som inneholder krystaller av kalsiumoksalat. Disse skarpe krystallene trenger gjennom cellemembranene i munnen, noe som resulterer i den kjente irritasjonen.

McGill University forklarer at disse raphidene fungerer som en forsvarsmekanisme for ananas.

Når frukten er skadet, utløser juice eller spytt frigjøring av disse nålene som stikker slimhinnen i forbrukerens munn og skaper en ubehagelig følelse. Dette indikerer at ananasen faktisk "spretter tilbake" når vi spiser den.

Denne avsløringen har tiltrukket seg mye oppmerksomhet på sosiale medier, der TikTok-videoen har nådd over 4,2 millioner likerklikk. Mange brukere har delt sin forundring og reaksjoner på denne oppsiktsvekkende nyheten.

Noen sverger at de aldri vil spise ananas igjen, mens andre med humor noterer deres masochistiske tendenser til å fortsette å nyte frukten til tross for dens defensive egenskaper.

Historiene om ananas kraftige effekter strømmer på, med kommentarer om såre munn og til og med blødninger etter en ananasbinge. Det viser hvor utbredt og anerkjent denne opplevelsen er blant ananasentusiaster.

Til tross for den overraskende avsløringen, beundrer mange denne unike forsvarsmekanismen, som bare øker fascinasjonen til den tropiske frukten. Det skjulte våpenet til ananas har utvilsomt gitt oss alle noe å tenke på neste gang vi nyter en bit av denne deilige frukten.