Har du også lurt på hvorfor kanten på chipsen noen ganger er grønn?

16/05/2025 21:42

redaktion

LIVSSTIL
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Spørsmålet er; Kan man spise dem?

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Har du noen gang løftet en chip ut av posen og tenkt: "Hva i alle dager skjedde her?"

Hvis du har, er du ikke alene. En kvinne la nylig et innlegg på en Facebook-gruppe med 1,3 millioner medlemmer og spurte:

"Hvorfor er kantene på noen chips grønne?"

Det viser seg at det er en god grunn til den grønne fargen, og medlemmene i gruppen var raske med å gi forklaringer. 

Det skriver det britiske mediet Mirror.

Mange forklaringer
Noen påpekte umiddelbart det åpenbare: delen av poteten som chipsen ble kuttet fra, må ha vært grønn. Men andre fordypet seg i en mer vitenskapelig forklaring.

"Poteten den ble skåret fra ble utsatt for for mye lys eller sol, noe som førte til at klorofyll utviklet seg i delene av poteten som var over bakken," forklarte en bruker. 

En annen utdypet:

"Poteter som utsettes for lys vil produsere klorofyll (det samme vil bladene). Normalt forblir poteter under jorden, men hvis en potet vokser for nær overflaten eller lagres i sollys, blir den grønn."

Er det farlig å spise?
Men er det så farlig å spise en grønn potetgull nå og da?

Tilbake i 2017 besøkte 'Food Unwrapped'-verten Matt Tarbutt en gård i Norfolk hvor han fant ut at grønne poteter kan inneholde solanin, et potensielt giftig kjemikalie som også finnes i dødelig nattskygge. 

Det er imidlertid svært usannsynlig at en enkelt grønn chip nå og da vil gjøre deg syk – men hvis du spiser veldig, virkelig mange, føler du deg kanskje ikke på ditt beste.

Læs også:

Hudlege advarer: Ny hårtrend kan gi livslange konsekvenser Den siste nye hårtrenden er oppkalt etter skandinaviske kvinner, men du må tenke deg nøye om før du følger den, advarer en hudlege.
Geniale triks: Slik får du klærne helt hvite igjen Har du problemer med å få de hvite klærne dine til å beholde den helt hvite fargen? Da kan disse tipsene definitivt hjelpe deg.