Det er lett å tro at alle urter trenger samme stell. Men der basilikum og persille elsker næring og vann, trives de mer robuste urtene best med litt mer karrige forhold.
De såkalte "vedaktige" urtene – som lavendel, rosmarin og timian – liker det tørt, solrikt og med lite nitrogen. Gir du dem feil type gjødsel, blir smaken svakere og plantene mer utsatt for sykdom. Så hva trenger de da?
Svar: Eggeskall.
Ifølge urteekspert Vladka Merva fungerer knuste eggeskall som et naturlig boost. De tilfører jorda kalsium, som styrker plantens helse, stimulerer rotdannelse og motvirker sykdommer.
Bonus? De øker pH-verdien i jorda – perfekt for middelhavsplanter.
Det beste? Du har det trolig allerede på kjøkkenbenken.
Slik gjør du det:
La eggeskallene tørke, og knus dem både grovt og fint med en kjevle.
Strø dem rundt urtene dine i hagen eller i potter.
Skal du dyrke urtene inne, kan du bruke hele eggeskall som minipotter:
Kutt av toppen på egget, skyll godt og lag et lite hull i bunnen for drenering.
Fyll med jord, plant frø, og plasser i vinduskarmen.
Etter noen uker har du en liten urtehage klar for omplanting.
Knuste eggeskall har en ekstra effekt: De skremmer bort plagsomme inntrengere som snegler og larver. De spisse kantene er rett og slett ubehagelige å krype over.
Neste gang du lager frokost, tenk deg om før du kaster eggeskallene. I stedet for å bli matavfall, kan de bli drivstoffet som gjør urtehagen din sunnere, sterkere og fri for skadedyr. Hvem visste at nøkkelen til suksess lå i noe så enkelt?
Nedenfor kan du lese om hvorfor du skal ha lavender i hagen!