Henger dine kjøpte urter rett etter at du har kjøpt dem? Slik gjenoppliver du dem

25/04/2024 12:00

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Du har nøye valgt en basilikumplante med de flotteste, sprøste og grønneste bladene. Men hjemme blir du skuffet, siden urten fra supermarkedet visner og blir ubrukelig nesten med en gang du kommer inn døren.

Tenk deg at du har vært ute og handlet fordi du planlegger å vise frem dine gastronomiske ferdigheter ved å lage klassikeren: Spaghetti Bolognese med fersk basilikum.

Du har nøye valgt en basilikumplante med de flotteste, sprøste og grønneste bladene. Men hjemme blir du skuffet, siden urten fra supermarkedet visner og blir ubrukelig nesten med en gang du kommer inn døren.

Panikken begynner å spre seg og du vurderer å bruke persillen du har stående i vinduskarmen, selv om du vet at det ikke er helt i tråd med den italienske matretten.

Men hvorfor skjer det?

Forklaringen er enkel:

Urter fra supermarkeder har raskt vokst i store drivhus under optimale, men unaturlige forhold med mye lys, fuktighet og varme.

Disse forholdene eksisterer ikke på kjøkkenet ditt, noe som gjør urtene mindre robuste enn de, for eksempel persille, dyrket fra frø i hagen.

Resultatet er at urten dør raskt når den når hjemmet ditt.

Men med dette geniale tipset kan du raskt gjenopplive den slitne planten. 

Slik får du liv til urtene dine:

  1. En effektiv metode er å ha en ekstra potte med frisk, løs jord klar. Urter kjøpt i supermarkeder har ofte trange vekstforhold med tettpakkede røtter. Løsne røttene forsiktig og plant dem i den nye jorda for bedre vekstforhold.

  2. Har du tilgang til oransjeri er det ideelt å plassere urten der, da den sørger for lys hele året. Hvis ikke, vil en plassering i en solrik vinduskarm også gjøre underverker så lenge planten får minst fire timers lys daglig.

  3. Hvis ompotting virker uoverkommelig eller hvis du har kort tid, er det et raskt alternativ. Skal urten brukes samme dag, kan du klippe av skuddene og dyppe dem i isvann for en rask oppfriskning; dette fungerer spesielt godt med persille. 

  4. Hvis urten kun skal brukes de påfølgende dagene, kan du bare kutte den og oppbevare den i kjøleskapet i et glass vann.

  5. For visse urter som basilikum kan ompotting være avgjørende for å overleve innendørs.

    Det skriver idenyt 

Læs også:

Dette er kroppens fysiske signaler når døden nærmer seg Døden er den naturlige avslutningen på livet. Kroppen kan bare holde ut i en begrenset tid, og kroppens signaler om at tiden er inne, er helt tydelige.
Vaskemaskinen er full av bakterier: Med dette trikset vil du utrydde dem på kort tid I de fleste hjem er vaskemaskinen ofte i bruk - og dette betyr også at du bør sørge for at den holdes ren.