Her er fem ting som skjer i kroppen din når du sover for lite

28/01/2024 17:00

Emma

Livsstil
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Det kan få store konsekvenser for helsen din hvis du konsekvent får for lite søvn.

Kanskje kjenner du det fra deg selv. Du ser en god serie, går til sengs altfor sent - og ble vekket altfor tidlig.

Hvis du konsekvent får for lite søvn, er du ikke alene.

De aller fleste sover mellom seks og åtte timer, men flere og flere sover bare 5 timer om natten.

Og dette kan få store konsekvenser for helsen. Her er det samlet en oversikt over hva som skjer i kroppen når du sover mindre enn seks timer om natten.

  1. Søvnmangel forstyrrer balansen i hjernens nevrotransmittere, spesielt i den prefrontale cortex av den store hjernen, som er ansvarlig for beslutningstaking og problemløsing. Lillehjernen, som styrer motoriske ferdigheter, påvirkes også. Dette gir redusert reaksjonstid, koordinering og økt risiko for ulykker.

  2. Kroppens stresshormon kortisol øker med søvnmangel, noe som kan føre til høyt blodtrykk og redusert immunforsvar. Samtidig øker nivåene av betennelsesstoffer som C-reaktivt protein og interleukin-6, noe som kan skape kronisk betennelse med økt risiko for blant annet hjerte- og karsykdommer som åreforkalkning.

  3. Søvnmangel påvirker kroppens evne til å bekjempe infeksjoner ved å svekke produksjonen av immunregulerende stoffer som cytokiner og T-celler. Dette gjør deg mer utsatt for sykdommer, forlenger sårheling og kan redusere effektiviteten av vaksinasjoner.

  4. Søvnmangel forstyrrer hormonene som regulerer appetitten ved å produsere mer av sulthormonet ghrelin og mindre av metthetshormonet leptin. Denne ubalansen fører til økt kaloriinntak og potensiell vektøkning. Insulinfølsomheten reduseres, noe som over tid kan føre til type 2 diabetes.

  5. Kortere søvn koster spesielt på REM-søvn, drømmesøvnen, som er viktig for mental gjenoppretting, lagring av minner i minnet. Dette kan påvirke læringsevnen.

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.