Her er grunnen til at du bør re opp sengen hver morgen

30/05/2024 12:00

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Derfor bør du re opp sengen din hver morgen.

Treningsbransjen har tatt i bruk sitatet rundt kosthold, men flere ønsker å introdusere det på soverommet: «Vis meg sengen din og jeg skal fortelle deg hvem du er».

Det er selvsagt litt privat å bruke analyseverktøy på soverommet, men vi påstår at soverommet forteller mye om menneskene som bor i boligen og hvordan resten av boligen ser ut.

Du kan si at det er to typer mennesker. De som reder opp sengen sin og de som lar den være i fred. Det er sikkert gode argumenter for fordelene med begge deler, men her får du trekke frem fordelen med den første. Hvilken innvirkning har det på din mentale helse?

Tid

Unnskyldningene er mange, og vi har alle vært der. Det vanligste er nok at du ikke har tid. Men det er både raskt og enkelt å re opp sengen hver morgen. Her snakker vi ikke om å sminke i Pinterest-kategorien, men en dose kjærlighet i høy fart. Du kommer langt ved å puste i putene, strekke på lakenet og ordne dynene.

William H. McRaven, pensjonert admiral, har skrevet en bok om de viktigste mentale fordelene ved å re opp sengen. McRaven understreker at å lage sengen om morgenen gjør deg klar for suksess.

Hans teori er at ved å re opp sengen har du fullført dagens første oppgave. Det vil gi deg en følelse av stolthet og det vil oppmuntre deg til å fullføre flere oppgaver. Å re opp sengen vil også forsterke det faktum at små ting i livet betyr noe. Det skriver avisen Fædrelandsvennen.

Noen synes det er bortkastet tid å re opp sengen – du kryper tross alt inn i den igjen hver kveld. Det kan også være en belastning å holde soverommet ryddig. Det er tross alt ingen som skal inn der, bortsett fra de som bor der.

Men å re opp sengen handler om å starte dagen på en organisert måte. Det påvirker følelsen av å være ryddig, ansvarlig, balansert og kanskje du kan strekke den så langt som å lykkes. Men det viktigste er kanskje hva du kommer hjem til når dagen er over.

70 prosent

Undersøkelser viser at det er flere som reder opp sengen enn de som ikke gjør det. Det finnes ingen dansk statistikk på dette, men ifølge National Sleep Foundations Bedroom Poll, renner rundt 70 prosent av amerikanerne sengen hver morgen.

Den vitenskapelige forskningen på effekten er sparsom, men ulike studier viser potensielle fordeler ved å leve i et organisert og ryddig miljø. Det kan være en følelse av prestasjon, ro, søvnkvalitet, fokus, avslapning, produktivitet og stressreduksjon. En oppredd seng oppmuntrer også til å holde resten av rommet ryddig.

Vi tilbringer omtrent en tredjedel av livet på soverommet, og rommets estetikk påvirker humøret vårt. En oppredd seng viser at du bryr deg om deg selv og hjemmet ditt, og følelsen av å bli ivaretatt kan bidra til å løfte humøret.

Å ha et fint soverom er viktig for mer enn bare visuell estetikk. Akkurat som følelsen du får når du går inn på et uberørt hotellrom, kan du også oppleve en overveldende følelse av komfort på ditt eget soverom. Så det eneste som gjenstår å spørre er: vil du re opp sengen i morgen tidlig?