Her er hemmeligheten til å våkne uthvilt hver morgen

21/02/2024 10:00

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nå deles hemmeligheten bak det å våkne frisk hver morgen.

Å våkne utslitt og utslitt kan være en saga blott hvis du bare lytter til rådene fra søvnforskere. En nøkkel til en energifylt morgen ligger i å stille vekkerklokken til å matche søvnsyklusen din.

Dette skriver Jyllands-Posten. Søvn består av flere faser, hvor lett søvn, dyp søvn og REM-søvn (drømmesøvn) er det mest avgjørende for vårt velvære.

Lett søvn oppstår rett etter at vi sovner, og det er da vi lettest kan bli vekket. Dyp søvn, som følger etter ca. 20-30 minutter, er avgjørende for kroppens restitusjon, mens REM-søvn, som inntreffer 60-90 minutter etter søvnstart, er avgjørende for hjernefunksjoner som læring og hukommelse.

Poul Jennum, professor ved Københavns Universitet og leder for det danske senteret for søvnforstyrrelser, påpeker på Netdoktor.dk at nyere forskning viser betydningen av REM-søvn for hjernens struktur og funksjoner.

Marian Petersen, søvnforsker ved Syddansk Universitet, legger heller ikke skjul på at hun har brukt denne kunnskapen til å optimalisere sin egen søvn. Ved å kjenne lengden på hennes personlige søvnsyklus og justere vekkerklokken deretter, sikrer hun at hun alltid våkner under lett søvn, noe som gjør det lettere å stå opp.

Hun deler en enkel metode for å finne søvnsyklusen din: Sov til du våkner naturlig, noter klokkeslettet, sov igjen, og noter klokkeslettet når du våkner andre gang. Dette intervallet er søvnsyklusen din.

For å oppnå best søvnkvalitet anbefales det å holde faste leggetider og oppvåkningstider, også etter arbeidslivet, og justere nattesøvnen dersom du tar en middagslur.

Ved å følge disse tipsene kan du ikke bare forbedre søvnkvaliteten din, men også din evne til å våkne uthvilt og klar for dagen.

Læs også:

Dette er kroppens fysiske signaler når døden nærmer seg Døden er den naturlige avslutningen på livet. Kroppen kan bare holde ut i en begrenset tid, og kroppens signaler om at tiden er inne, er helt tydelige.
Kvinne legger sitronene sine i fryseren – så skjer magien som får nordmenn til å gape De færreste vet hvorfor du bør legge sitronene dine i fryseren.