Hudlege avslutter den evige diskusjonen: Skal du dusje om morgenen eller om kvelden?

24/03/2024 08:00

Sofie

Livsstil
Foto: nikkytok/Shutterstock
Foto: nikkytok/Shutterstock
Nå kan debatten legges til ro, en gang for alle.

Gjennom tidene har menneskeheten vært engasjert i store filosofiske debatter: Finnes det en gud? Hva er meningen med livet? Hva kom først, kyllingen eller egget?

Nå ser det ut til at en annen eldgammel debatt nærmer seg slutten: Er det best å dusje om morgenen eller om kvelden?

Dette spørsmålet om det optimale tidspunktet for en daglig dusj har lenge vært et heftig debattert tema blant skjønnhets- og velværeentusiaster. Skal du vekke kroppen med en forfriskende morgendusj, eller er det å foretrekke å rense deg for dagens strabaser med en kveldsdusj?

Dermatologiske eksperter har nå veid inn i denne langvarige diskusjonen, som har fanget interessen til alle fra skjønnhetsvloggere til de som prioriterer helse, og har delt deres innsikt med det nederlandske utsalgsstedet Welingelichte Kringen .

Hudlege Thomas Maselis, sitert av HLN, forenkler problemet med en klar uttalelse:

"Valget av tidspunkt for dusjen ditt har ingen faktisk effekt på hudens helse."

Dette perspektivet kan overraske mange som har brukt mye tid på å perfeksjonere sine daglige pleierutiner i jakten på feilfri hud. Ifølge Maselis er det ingen absolutt regel for når det er best å dusje for å unngå fet eller tørr hud.

Det viser seg at hemmeligheten bak god hudpleie handler mer om personlige vaner og daglige rutiner, som Jan Gutermuth, leder for hudavdelingen ved UZ Brussel, understreker.

For de som jobber hardt i miljøer med mye støv og skitt kan det være fornuftig å avslutte dagen med en dusj. Mens de som starter dagen på kontoret kanskje foretrekker en forfriskende dusj tidlig om morgenen.

Kald eller varm dusj?

Videre anbefaler Gutermuth at personer med tørr hud bør foretrekke korte, lunkne dusjer og bruke fuktighetskrem etterpå, mens de med fet hud kan ha nytte av å redusere antall ganger i dusjen og fokusere på å bruke gode rengjøringsprodukter.

Dette rådet bryter med populær mening, ofte bygget på personlig erfaring og preferanser, og tilbyr en velkommen dose vitenskapelig veiledning i et felt som er oversvømmet med motstridende skjønnhetsråd.

Læs også:

Ekspert avslører: Så ofte bør du faktisk dusje Alle har forskjellig syn på hvor ofte man skal dusje. Nå svarer en lege på hvor ofte du faktisk bør dusje
Far fikk sitt livs sjokk: Så baby i vaskemaskinen Det var et sjokk av de sjeldne som en far nylig opplevde da han kom hjem og sjekket den kjørende vaskemaskinen. Han hadde ikke forventet å stirre inn i et par øyne.