Hundeforskere advarer: Gjør aldri dette mot hunden din!

30/03/2024 05:00

Emma Sletta

Livsstil
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Det irriterer visstnok hundene mer enn vi tror.

Det skal ikke være tvil om at hundevideoer flyter på Instagram, Facebook, YouTube og TikTok - noen videoer er til og med blant de mest sette videoene på internett.

Hundeeiere anser også hundene sine som en del av familien. Men noen ganger kan det også bli for mye.

En ny studie viser nå at mange ikke klarer å tolke og forstå vårt firbente familiemedlems oppførsel riktig, skriver Ekstra Bladet.

Et internasjonalt forskerteam har kunnet konkludere med dette etter studien, som blant annet viser at vår trang til å kose, kose eller leke kan få hunder til å føle seg stresset og overveldet.

For studien analyserte forskere fra blant annet Cork Pet Behaviour Center nesten 200 populære videoer av mennesker som samhandler med hunder på ulike sosiale medier.

Forskerne sammenlignet atferden vi mennesker vanligvis viser i selskap med hunder - inkludert kos og kos - med hundens respons.

Fordi hundene ikke var fysisk i hendene på forskerne, kunne de ikke måle hva som skjedde i dyrenes kropper. I stedet måtte de tolke reaksjoner som bjeffing, slikking, blunking eller logring med halen.

I mange av videoene viste dyrene tegn på at de var syke eller stresset, ifølge forskerne.

Dette skjedde spesielt fordi mange hundeeiere ofte berørte to områder av kroppen som irriterer mange hunder.

– Et eksempel på dette er en klem som hunder ofte har problemer med å lese eller forstå. Selv om det virker søtt, deler ikke hunder den samme kjærligheten til klemmer, men blir ofte engstelige, sier Elizabeth Ann Walsh, atferdsforsker ved Cork Pet Behaviour Center.

Av 190 videoer av folk som enten klemte eller strøk hunden sin på hodet, snudde 68% av hundene hodet bort, 81% blunket unormalt fort, mens 60% la ørene ned.

"Vi oppfordrer folk til å se etter disse tegnene på at en hund kan føle seg ubehagelig i situasjoner vi oppfatter som kjærlige," sa Walsh, hovedforfatter av studien.