Hva er effekten av kaffe som drikkes på tom mage? Svaret vil sjokkere deg

31/05/2024 07:00

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ifølge sosiale medier er det dårlig for helsen å drikke kaffe på tom mage, men hva er sannheten?

Å drikke kaffe på tom mage sies å være helseskadelig ifølge sosiale medier, men hva er sannheten?

«Ikke snakk med meg før jeg har fått meg morgenkaffen» er en kjent setning som finnes på t-skjorter, pysjamas, kaffekrus og kjøkkenplakater. Mange starter ikke dagen uten å drikke kaffe først. Men nylig har denne vanen blitt sitert som helseskadelig på sosiale medier.

Mediet HLN undersøkte om det er en reell negativ eller positiv effekt på vår kropp og helse ved å drikke kaffe på tom mage eller til frokost. Her er de negative effektene sosiale medier fremhever av å drikke kaffe på tom mage:

  • Svingende og forstyrret blodsukker

  • Hormonelle problemer

  • Gastrointestinale problemer.

Ikke særlig tiltalende... men er det sant?

Gastrointestinale problemer

Noen internettbrukere klager over at surheten i kaffe på tom mage fører til halsbrann og refluks. For andre er det tarmsammentrekningene og behovet for å gå raskt på toalettet som plager. Men har kaffedrikking på tom mage eller sammen med et måltid en annen effekt på disse plagene?

Hva sier vitenskapen om mageproblemer?

"Når det gjelder halsbrann, fordøyelsesbesvær eller magesår, er resultatene ganske motstridende. Noen mennesker er veldig følsomme for kaffe. Men forskningen viser at selv for denne lille delen av befolkningen forblir frekvensen og alvorlighetsgraden av plagene den samme. uansett om du drikker kaffe på tom mage eller til et måltid," sa Martijn Peters, vitenskapsjournalist, ifølge RTBF. 

Svingende og forstyrret blodsukker

Når det gjelder blodsukker, gir det mer energi å drikke kaffe (uten sukker) på tom mage enn med mat. Men "koffein har en tendens til å øke blodsukkeret etter et måltid", sa Diabete.fr.

En annen studie fra 2022 i Japan hevder at "kaffeforbruk senker fastende blodsukker generelt". Flere og større studier er nødvendig for å fastslå den reelle effekten av koffein på blodsukkeret når det konsumeres på tom mage.

Hormonelle problemer

Kaffeforbruk fører til overdreven produksjon av kortisol, som «påvirker kroppens andre hormoner – spesielt hos kvinner», advarer en fransk helseforsikring.

«Overskudd av østrogen forårsaker smertefulle premenstruelle symptomer og øker risikoen for myom eller endometriose», sto det.

Eksperter tviler på denne påstanden, som mangler tilstrekkelig vitenskapelig bevis.

"Mat kan påvirke hvor raskt kroppen absorberer koffein. Kostfiber kan forsinke absorpsjonen. Derfor kan kaffe på tom mage gi en raskere energiboost enn etter eller under frokosten," sa Martijn Peters.