Hva er sunnest brygget kaffe eller pulverkaffe? Legens svar er overraskende for de fleste

03/05/2024 21:00

Emma

Livsstil
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Har du lurt på forskjellene? Her får du svaret.

Pulverkaffe, ofte kalt "rask komfort om morgenen" av millioner, har vært gjenstand for en oppsiktsvekkende debatt innen ernæring og helse.

En gang spioneringen som en av de mindre imponerende medlemmene av matverdenen, gjenoppfinner pulverkaffe i dag sitt rykte, takket være nye funn og en bedre forståelse av egenskapene.

Dr. Bartek Kulczyński, en respektert skikkelse i den vitenskapelige verden, har tatt internett og kaffeelskere med storm med sin nyeste video. Her dykker han ned i de eldgamle debattene om pulverkaffe versus kaffebønner, og bringer klarhet til noen av de mest omdiskuterte punktene.

Ved å referere til studier fra "Food Chemistry", et magasin kjent for sin autoritative stemme i matvitenskap, lyser Dr. Kulczyński opp noen overraskende fakta.

Mange har lenge ansett pulverkaffe som en dårligere erstatning for den tradisjonelt bryggede koppen fra ferske bønner. Kulczyński understreker imidlertid at pulverkaffe faktisk har et høyere innhold av antioksidanter.

Disse stoffene er kjent for sin evne til å bekjempe skadelige frie radikaler i kroppen, noe som gjør pulverkaffe til en uventet helt i hverdagens helsekamp.

Til tross for at pulverkaffe inneholder mer akrylamid - en forbindelse klassifisert som potensielt kreftfremkallende - mener Dr. Kulczyński at bekymringene kan være overdrevet.

– At det er dobbelt så mye akrylamid i pulverkaffe beviser ingenting, selv om jo lavere nivået av denne ingrediensen er, jo bedre. I sin tur er det verdt å huske at kaffe inneholder ovennevnte klorogene syre, som igjen har anti-kreftegenskaper.(...)Kaffeinntak reduserer generelt risikoen for kreftutvikling. Ifølge denne informasjonen mener jeg at tilstedeværelsen av akrylamid, enten i kaffebønner eller pulverkaffe, ikke bør være en grunn til bekymring, avslører han.

Langt fra å være "det største onde", som noen har kalt det, kan denne raske "koppen gjørme" faktisk gi visse helsemessige fordeler. Som det står, kan morgendagens raske kaffe ikke være så dårlig idé hvis du er på farten og trenger en rask antioksidant boost.

Læs også:

Dette er kroppens fysiske signaler når døden nærmer seg Døden er den naturlige avslutningen på livet. Kroppen kan bare holde ut i en begrenset tid, og kroppens signaler om at tiden er inne, er helt tydelige.
Kvinne legger sitronene sine i fryseren – så skjer magien som får nordmenn til å gape De færreste vet hvorfor du bør legge sitronene dine i fryseren.