Hvis du skal på ferie bør du lese denne advarselen

17/06/2024 09:00

Mikkel Sletta

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Eksperter kommer med seks råd til deg som snart skal på ferie

Sola skinner fra skyfri himmel, livet smiler og du skal trekke frem lommeboken for å betale for barnas is. Men plutselig er lommeboken borte!

Dessverre har mange opplevd den bitre følelsen av å miste lommebok, mobiltelefon eller dyre briller til tyver som ikke kan se forskjell på din og min. Og risikoen er ikke mindre på ferie – enten det går til storbyer som Roma og Barcelona eller populære ferieøyer rundt om i verden.

«Det er synd å ha en ellers deilig ferie avbrutt av tyver som har det litt for travelt når vi andre har fri. Men det er en risiko vi må huske på når vi beveger oss på travle steder som i kollektivtrafikken, på turistattraksjoner eller på kafeer og ute i utelivet», sier Jan Graversgaard, direktør i Skadeservice i Alm. Brand, i en pressemelding .

De kriminelle blir stadig dyktigere, og ofte er tyvene for lengst borte igjen når du oppdager at du har blitt en lommebok eller mobiltelefon fattigere:

«Akkurat som hjemme jobber tyvene ofte sammen i små grupper, hvor noen få tar oppmerksomheten din, mens en tredjedel tømmer vesken eller lommene. Vær derfor spesielt oppmerksom hvis en gruppe stopper deg for å spørre om vei eller prøver å selge deg noe», sier han.

Med noen få enkle tips kan du imidlertid redusere risikoen for å falle i klørne til kriminelle.

  • Oppbevar lommeboken og mobiltelefonen i en lukket lomme eller veske – ikke i baklommen

  • Vær spesielt forsiktig på overfylte steder – inkludert busser og tog, turistattraksjoner, travle gater, kafeer og natteliv

  • Hold skarpt øye med tingene dine hvis du har dem liggende på for eksempel et kafébord

  • Ikke heng vesker og vesker på stolryggen, men ha dem på deg. Og husk å zippe posen

  • Ikke ta med deg alle kontanter og kredittkort - ha en reserve i safen på hotellrommet eller i resepsjonen

  • Beskytt alltid PIN-koden din når du bruker den til betalinger.

Husk å anmelde tyveri lokalt
Hvis du likevel er så uheldig å bli ranet, er det viktig å anmelde tyveriet:

«Vi opplever dessverre jevnlig at kunder ikke melder fra om tyveri lokalt, og dette risikerer å skape problemer med forsikringen når du er hjemme igjen. Husk derfor alltid å melde et tyveri til det lokale politiet, ditt hotell eller en reiseguide – og få en kvittering for anmeldelsen, slik at du kan vise at du har tatt grep på stedet», heter det i anbefalingen fra Alm. Brann.