Hvitevareeksperter deler: Slik unngår du glasspest

01/03/2024 20:00

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Det kan få selv de vakreste og dyreste vinglassene til å se fæle ut!

Oppvaskmaskinen din signaliserer ferdigstillelse med et pip. Du åpner umiddelbart døren for å la den varme dampen slippe ut og lar innholdet tørke. Etter en kort ventetid begynner du å tømme maskinen.

Det er i dette øyeblikket du merker problemet. Glassene dine. De ser ikke ut som de burde. De er teknisk rene, men de er plaget av melkeaktige avleiringer, har mistet glansen eller er preget av hvite striper.

Glassene dine lider av det som kalles glasspest.

Dette scenariet er et ekte mareritt for alle som verdsetter kjøkkenutstyret sitt, da det kan virke som en utfordrende oppgave å takle. Når glassene dine har blitt angrepet av glasspest, reiser det spørsmålet: Hva skjer neste gang du vasker opp?

Heldigvis er det faktisk skritt du kan ta for å rette opp situasjonen!

Hva er glasspest?

Det første trinnet er å forstå hva glasspest faktisk er. Hvitevareekspertene fra Whiteaway forklarer at glasspest ikke er et overflatebelegg som sådan.

I stedet dreier det seg om mikroskopiske hull og sprekker i glasset, som oppstår fra glassets egen kiselsyre, spesielt når temperaturen i oppvaskmaskinen overstiger 60-65 grader.

Den dårlige nyheten er at glass rammet av glasspest er utenfor redning. De små hullene og sprekkene kan ikke repareres.

Men det er også gode nyheter: det er relativt enkelt å forhindre fremtidige angrep på glassene dine!

Forebyggingsmetoder

For å unngå glasspest er det flere forholdsregler du kan ta:

  • Vask glassene ved temperaturer under 55 °C og velg korte vaskeprogram

  • Unngå tørkesyklusen i maskinen, da den kan være hard mot glassene dine

  • Åpne døren til oppvaskmaskinen så snart som mulig etter programslutt for å la dampen slippe ut. Det kan være praktisk å stille inn maskinen til å gå om natten slik at den er ferdig rett før du står opp

  • Vask alltid delikate og fine krystallglass for hånd

Andre mulige årsaker

Hvis glassene dine er beiset med hvite merker, er det ikke nødvendigvis glasspest – noe som er å foretrekke.

I motsetning til glasspest, kan farget glass ofte reddes. Årsaken til disse flekkene kan være overdreven bruk av oppvaskmiddel eller feil bruk av maskinens saltsystem (noe som kan føre til kalkavleiringer på glassene).

Hvis dette er tilfelle, er løsningen enkel.

Sett glassene i oppvaskmaskinen og kjør et standardprogram med 2 ts sitronsyre i såpedispenseren. Dette skal effektivt fjerne alle kalkavleiringer.

Læs også:

Dette er kroppens fysiske signaler når døden nærmer seg Døden er den naturlige avslutningen på livet. Kroppen kan bare holde ut i en begrenset tid, og kroppens signaler om at tiden er inne, er helt tydelige.
Kvinne legger sitronene sine i fryseren – så skjer magien som får nordmenn til å gape De færreste vet hvorfor du bør legge sitronene dine i fryseren.