Hvor bør kaffe oppbevares? Ett sted er absolutt verst

27/06/2024 18:00

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock.com
Drikker du mye kaffe er du naturligvis interessert i at den skal smake best mulig. Det er derfor viktig at du oppbevarer det riktig.

Nordmenn er veldig glade i kaffe, og er et av landene i verden som konsumerer mest av det.

Det er derfor viktig å vite hvordan du oppbevarer og brygger kaffen vår. Alle ønsker selvfølgelig at kaffekoppene de drikker også skal smake godt.

I kaffebrenner Arvid Nordquists pressemelding står det at kaffens verste fiende er oksygen. Så snart posen med kaffe er åpnet, begynner de essensielle oljene i kaffen å oksidere og smaken blir gradvis dårligere. Kaffen skal alltid oppbevares i egen emballasje, men også i en lufttett og lukket beholder.

"Kaffen oppbevares best kjølig. Det kan være en liten fordel å oppbevare kaffen i kjøleskapet, men bare hvis den ikke kommer i kontakt med sterk lukt som mug ost og løk. Det verste stedet å oppbevare kaffeboksen er nær komfyren», sier kaffeekspert og leder for Arvid Nordquist i Finland, Cecilia Mérus i pressemeldingen.

Skyll restvannet fra kaffemaskinen

Kvaliteten på vannet påvirker smaken på kaffen direkte, da 98,2 prosent av en kopp kaffe er vann. Kaffe skal alltid brygges med rent og kaldt vann. Vannet skal ikke helles inn i maskinen med annet enn en ren beholder.

Mérus minner om at det etter hver brygging er såkalt restvann i kaffemaskinen for at maskinen skal fungere korrekt. Hvis maskinen ikke brukes på flere uker, bør du først renne rent vann gjennom den for å sikre god kaffesmak.

– Dersom hytta ikke er oppvarmet om vinteren, bør restvannet helles ut før vinteren for å unngå skader på maskinen når den fryser, råder Mérus i pressemeldingen.

Hvordan brygger du god kaffe?

Riktig dose kaffe er 7 gram kaffepulver pr 1,25 desiliter vann. Fullere kaffe oppnås ikke ved å tilsette mer kaffepulver. Det gjør bare kaffen mer bitter. Den riktige løsningen er å gå over til mørkbrent kaffe hvis du vil at den skal smake bedre.

I Danmark er imidlertid lysbrent kaffe den mest populære filterkaffen, men populariteten til mørkbrent kaffe øker raskt. Slik det også er i flere andre land i Norden, inkludert Finland, hvor de også drikker mye kaffe.

Smaken på kaffen er betydelig påvirket av kaffebønnenes opprinnelse, variasjon og kvalitet. Brenning er et viktig stadium i produksjonen av kaffe. Under brenning endres råkaffen fra grønn til brun. Etter brenning males kaffen veldig fin, fin, halvgrov eller grov avhengig av formålet.

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.