Solkrem med noen år bak seg. Den foundationen, mascaraen eller salven som du åpnet for lenge siden.
Kan du fortsatt bruke slike produkter med god samvittighet, eller bruker vi faktisk noe skadelig på oss selv? Jetske Ultee, forskningslege i kosmetisk dermatologi, har gitt svaret.
"Jeg er glad for dette spørsmålet, for mange bruker kosmetikken sin altfor lenge - med alle konsekvensene det kan ha. Også kremer og sminke kan bli for gammel," sier Ultee, ifølge mediet ED.
"Et produkt som har gått ut på dato vil begynne å lukte annerledes, skille seg eller vanne ned. Det vil derfor også føles og se annerledes ut på huden. Og sannsynligvis vil produktet ikke lenger ha noen effekt på huden fordi de aktive ingrediensene har forsvunnet."
Det som er enda verre: I produkter som har gått ut på dato, kan det oppstå for mange mikroorganismer, sier legen.
"Hvis du påfører dem på huden, kan du få hudirritasjon eller kviser. Og hvis huden er åpen - for eksempel på grunn av et lite sår - kan du til og med få en hudinfeksjon," sier hun.
"Det er derfor veldig viktig å bytte ut kosmetikken i tide. Mange tar ikke risikoen med mat som har gått ut på dato, men det er også lurt å være forsiktig med kosmetikk."
For å sjekke hvor lenge et produkt kan vare, se etter symbolet for åpen krukke på emballasjen.
"Det er bildet av en åpen krukke med et tall i. Tallet - for eksempel 12 - indikerer hvor mange måneder du kan bruke produktet etter åpning," sier eksperten.
Det er også noen generelle regler du kan bruke for å vurdere om et produkt er blitt for gammelt.
"Vannbasert hudpleie blir dårligere raskere enn oljebaserte produkter," sier Ultee.
"Grønn kosmetikk med plantebaserte ingredienser varer generelt sett ikke så lenge. Ingrediensene forringes raskere og det brukes ofte færre konserveringsmidler."
"Dessverre kan du ikke alltid se eller lukte om du må kaste et produkt. Regn med 12 måneder, eller seks måneder hvis det er en krem på krukke eller på plantebasis."
Ny solkrem hvert år
Nå som solmånedene nærmer seg, er det helt naturlig at solkremen også kommer ut av skapet igjen.
"De kan - hvis de fortsatt er uåpnede - holde seg i 30 måneder, forutsatt at de oppbevares riktig. For åpen emballasje må du bytte dem ut etter ett år," sier hun.
"Og det vil jeg absolutt anbefale, for solkremer er følsomme for fuktighet, varme, temperatursvingninger og sollys – noe som er litt ironisk for en solkrem."
Etter et år fungerer ikke de fleste solkremer så godt lenger – for hvor bruker og oppbevarer man egentlig en slik flaske?
"På varme steder med mye sollys: på stranden, i bilen, på terrassen. Du kan bruke produkter fra sommeren året før på våren, når UV-strålingen ikke er så sterk, men om sommeren trenger du en ny flaske," sier hun.
Hvis du fortsatt har en uåpnet solkrem liggende, kan det noen ganger være bedre å ikke bruke den.
"Bedre å kjøpe et nytt produkt - spesielt hvis du for eksempel har oppbevart det i bilen, på badet, i sportsbagen eller i vinduskarmen. I alle fall ikke bruk produktet hvis innholdet har begynt å skille seg, ser vannaktig ut eller lukter rart. Dette er tegn på at det er ødelagt," sier legen.