Hvordan lagre ferskvarer, ifølge eksperter

06/03/2024 18:00

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Følg disse bærekraftige tips for å holde frukt og grønnsaker ferskere, smakfullere og ute av søppelbøtten.

I en tid hvor matsvinn påvirker miljøet vårt betydelig, er det viktigere enn noen gang å lære å lagre ferske råvarer på riktig måte.

Thanh Truong, en råvareelsker, sammen med Anna Matilda, en permakultur- og null-avfallspedagog, deler sin visdom om å holde frukt og grønnsaker ferske, redusere avfall og, til syvende og sist, spare penger.

Tenker fruktskålen på nytt

Selv om den tradisjonelle fruktskålen er visuelt tiltalende, er den kanskje ikke den beste lagringsmetoden for produktene dine.

"Fruktboller er ute. De er en relikvie fra fortiden og de gjør deg en urettferdighet," fastslår Truong.

Problemet ligger i bollens design, som ofte fanger etylengass - et naturlig modningsmiddel produsert av frukt. Dette akselererer modningsprosessen (og ødeleggende) av alt i nærheten.

Truong foreslår å ta i bruk flate fruktfat i stedet, plassert på strategiske avstander for å sikre riktig luftstrøm og bremse modningsprosessen.

Strategisk kjøling

Å vite hvilke frukter og grønnsaker som trives i kjøligere temperaturer og hvilke som ikke gjør det, er nøkkelen til å forlenge holdbarheten.

Klimakterisk frukter, som bananer, avokadoer og tomater, kan utelates for å modnes og deretter avkjøles for å holde dem friske lenger.

Ikke-klimakteriske frukter, som druer og jordbær, bør gå rett inn i kjøleskapet. Imidlertid er epler et unntak; de drar nytte av kjøling for å opprettholde sin skarpe tekstur.

Bekjempe dehydrering

Kjøleskapet, mens det bevarer produktene dine, kan også dehydrere dem.

Truong anbefaler å pakke inn nedkjølte frukter og grønnsaker i plastposer eller beholdere for å holde på fuktigheten.

Likevel anbefaler han å la noen grønnsaker, som bladgrønnsaker og brokkoli, puste for å forhindre akkumulering av for mye karbondioksid, som kan endre smaken deres. En enkel løsning er å stikke et lite hull i posen eller dekke dem med en fuktig klut.

Omfavner ufullkommen produksjon

Matilda oppfordrer kjøpere til å oppsøke "sluttsalg" eller "vante" produkter, som ofte er like næringsrike og smakfulle som sine bildeperfekte motstykker, men til en brøkdel av prisen. Dette gagner ikke bare lommeboken din, men bidrar også til å redusere matsvinn.

Minimer avfall

Begge ekspertene forkjemper en "bruk alt"-tilnærming til matlaging, og foreslår innovative måter å omforme matrester til næringsrike måltider og krydder.

Fra å lage lager av grønnsaksskall til å lage fruktskinn fra overmodne frukter, det er ingen grenser for kreativiteten i å minimere avfall.

Læs også:

Kvinne legger sitronene sine i fryseren – så skjer magien som får nordmenn til å gape De færreste vet hvorfor du bør legge sitronene dine i fryseren.
Dette er kroppens fysiske signaler når døden nærmer seg Døden er den naturlige avslutningen på livet. Kroppen kan bare holde ut i en begrenset tid, og kroppens signaler om at tiden er inne, er helt tydelige.