For at julekakene skal holde seg sprø, seige eller myke gjennom hele julen, er riktig oppbevaring nøkkelen. Her får du de beste tipsene for å bevare smak og konsistens på både hjemmebakte og kjøpte julekaker. Det skriver Opplysningskontoret for brød og korn.
Avkjøl kakene før oppbevaring
Dersom du baker selv, er det avgjørende at kakene avkjøles helt før de pakkes ned. Varme kaker i poser eller bokser skaper kondens, som kan føre til fukt og kortere holdbarhet.
Avkjøl kakene på rist.
Legg et kjøkkenhåndkle over når de er lunkne, hvis kakene skal være litt seige eller myke.
Generelle oppbevaringsråd
Oppbevar kakene på et rent, tørt og mørkt sted med lite luft.
Lys, luft og fukt kan redusere holdbarheten, og fett i kakene kan harskne.
Bruk metallbokser for sprø kaker, mens smultbakst trives best i fryseren.
Oppbevaring av ulike typer julekaker
1. Sprø småkaker
Typiske småkaker som pepperkaker, sirupssnipper, berlinerkranser, sandkaker, goro og krumkaker oppbevares best:
I en kakeboks av metall.
På et kjølig og tørt sted, for eksempel i et kjøkkenskap.
2. Smultbakst
Smultringer, fattigmann og annen smultbakst bør behandles slik:
Fryses i plastposer dersom de ikke spises innen 3–4 dager.
Oppbevares i en matplastpose eller tett boks dersom de skal spises raskt.
Tines på rist i ovn for å bevare ferskheten.
3. Kokosmakroner og brune pinner
Disse kakene skal gjerne være litt seige og kan oppbevares:
I lukket glass, plast eller metallboks i kjøkkenskapet.
4. Sarah Bernhardt
Med mandelbunn og sjokolademousse krever denne kaken kjølig oppbevaring:
Oppbevares i en tett boks i kjøleskapet i opptil én uke.
Kan også fryses for lengre holdbarhet.
5. Kransekake
Kransekake skal være seig og holder seg best:
I plastposer i fryseren.
Glasuren tas på når kaken skal monteres og spises.
6. Gjærbakst
Gjærbakst som julekake, vørterbrød og rundstykker er best fersk:
Oppbevares i en matplastpose dersom de bakes dagen før.
Fryses for å bevare ferskhet dersom de lages i god tid.
Frysing av kaker og deig
Smultbakst, kransekake og Mor Monsen egner seg godt til frysing.
Småkakedeig kan oppbevares i kjøleskapet i flere uker i en tett bolle med lokk eller plastfolie.
Form kakedeigen som en pølse i plastfolie for enkel oppdeling ved baking.
Ekstra tips: Med ferdige deiger i kjøleskap eller fryser tidlig i desember kan du spare tid og slippe stress i julestria. Nå er det bare å nyte kakene hele julen gjennom!