Hvordan oppbevare julekaker riktig?

06/12/2024 11:01

Hanne

LIVSSTIL
foto: Therese Hammervold Elstad / Opplysningskontoret for brød og korn
foto: Therese Hammervold Elstad / Opplysningskontoret for brød og korn
Julekaker bør kunne holde på sprøheten så lenge som mulig - her får du tipsene.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

For at julekakene skal holde seg sprø, seige eller myke gjennom hele julen, er riktig oppbevaring nøkkelen. Her får du de beste tipsene for å bevare smak og konsistens på både hjemmebakte og kjøpte julekaker. Det skriver Opplysningskontoret for brød og korn.

Avkjøl kakene før oppbevaring
Dersom du baker selv, er det avgjørende at kakene avkjøles helt før de pakkes ned. Varme kaker i poser eller bokser skaper kondens, som kan føre til fukt og kortere holdbarhet.

  • Avkjøl kakene på rist.

  • Legg et kjøkkenhåndkle over når de er lunkne, hvis kakene skal være litt seige eller myke.

Generelle oppbevaringsråd

  • Oppbevar kakene på et rent, tørt og mørkt sted med lite luft.

  • Lys, luft og fukt kan redusere holdbarheten, og fett i kakene kan harskne.

  • Bruk metallbokser for sprø kaker, mens smultbakst trives best i fryseren.

Oppbevaring av ulike typer julekaker

1. Sprø småkaker

Typiske småkaker som pepperkaker, sirupssnipper, berlinerkranser, sandkaker, goro og krumkaker oppbevares best:

  • I en kakeboks av metall.

  • På et kjølig og tørt sted, for eksempel i et kjøkkenskap.

2. Smultbakst

Smultringer, fattigmann og annen smultbakst bør behandles slik:

  • Fryses i plastposer dersom de ikke spises innen 3–4 dager.

  • Oppbevares i en matplastpose eller tett boks dersom de skal spises raskt.

  • Tines på rist i ovn for å bevare ferskheten.

3. Kokosmakroner og brune pinner

Disse kakene skal gjerne være litt seige og kan oppbevares:

  • I lukket glass, plast eller metallboks i kjøkkenskapet.

4. Sarah Bernhardt

Med mandelbunn og sjokolademousse krever denne kaken kjølig oppbevaring:

  • Oppbevares i en tett boks i kjøleskapet i opptil én uke.

  • Kan også fryses for lengre holdbarhet.

5. Kransekake

Kransekake skal være seig og holder seg best:

  • I plastposer i fryseren.

  • Glasuren tas på når kaken skal monteres og spises.

6. Gjærbakst

Gjærbakst som julekake, vørterbrød og rundstykker er best fersk:

  • Oppbevares i en matplastpose dersom de bakes dagen før.

  • Fryses for å bevare ferskhet dersom de lages i god tid.

Frysing av kaker og deig

  • Smultbakst, kransekake og Mor Monsen egner seg godt til frysing.

  • Småkakedeig kan oppbevares i kjøleskapet i flere uker i en tett bolle med lokk eller plastfolie.

  • Form kakedeigen som en pølse i plastfolie for enkel oppdeling ved baking.

Ekstra tips: Med ferdige deiger i kjøleskap eller fryser tidlig i desember kan du spare tid og slippe stress i julestria. Nå er det bare å nyte kakene hele julen gjennom!

Læs også:

Dette er de 5 verste strømtyvene hjemme Pass på at du ikke lar de verste strømtyvene i hjemmet tappe deg for penger.
Hemmeligheten bak en saftig og smakfull sjokoladekake: Dette utgjør forskjellen En saftig sjokoladekake trenger egentlig ikke mye for å oppnå den perfekte konsistensen. Det handler om de riktige ingrediensene under baking.