Hvordan søvn påvirker din oppfattede alder: Slik holder du hjernen ung

03/05/2024 10:00

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Søvnforsker John Axelsson fra Stockholms universitet har utført en studie som viser at god søvn kan gjøre oss yngre og mer spreke.

Studien inkluderte deltakere fra 18 til 70 år og undersøkte hvordan deres selvopplevde alder påvirkes av søvnvanene deres.

Resultatene tyder på at forstyrret søvn, spesielt den siste måneden, gjør at deltakerne føler seg eldre. Det forteller John Axelsson i Nyhetsmorgon på TV4.

Et eksperiment i studien viste at to netter med bare fire timers søvn fikk deltakerne til å føle seg 4,5 år eldre sammenlignet med når de sov ni timer om natten.

«Bedre søvn får oss til å føle oss yngre og er direkte knyttet til en sunnere livsstil og en «yngre hjerne», forklarer Axelsson.

Axelsson fremhever viktigheten av tilstrekkelig søvn for å opprettholde energi og generell helse. Han anbefaler syv til ni timers søvn per natt for yngre personer og seks til ni timer for de som er eldre.

I tillegg påpeker han at det er viktig å være sosialt aktiv og tilbringe tid i dagslys, som fungerer som beskyttende faktorer for å opprettholde energi og vitalitet.

"Å være aktiv og ute i lyset kan gjøre oss mer vitale," sier han.

Axelsson tok også for seg effekten av skjønnhetssøvn i sin forskning, som han studerte for ti år siden. Studien viste at folk ser mer attraktive og sunnere ut etter å ha sovet godt.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Forskere forteller: Derfor skal du ikke drikke kaffe om morgenen For å få mest mulig ut av effekten av koffein bør vi ifølge forskning vente flere timer før vi drikker den første koppen.