De fleste av oss graver med glede inn i det grønne avokadokjøttet og sender skallet rett i søpla.
En ressurs du ikke bør kaste
Avokadoens skall er kanskje ikke like populært som fruktkjøttet, men det kan faktisk gjøre stor nytte både i hagen, på huden og i hårpleien. Med litt kreativitet kan du forvandle matavfallet til en grønn ressurs.
Det skriver Directoalpaladar.
Gull verdt for hagen
Skallet inneholder kalium og flere næringsstoffer, og er ideelt å bruke i komposten. Del det i mindre biter og legg det i komposthaugen – det brytes ned raskere enn mange andre matrester og bidrar til mer næringsrik jord.
Har du en liten vindus- eller balkonghage? Da kan du bruke halve avokadoskall som naturlige såpotter. Fyll dem med jord og så frø av for eksempel basilikum eller persille. Når plantene spirer og er klare for å plantes ut, setter du hele skallet med planten rett i jorda. Skallet brytes ned og tilfører samtidig næring.
Slik modner du en umoden avokado på 10 minutter
Har du fått med deg en steinhard avokado fra butikken? Da finnes det et kjapt triks som gir deg en moden, myk avokado på under et kvarter:
Forvarm ovnen til 100 grader.
Pakk inn avokadoen godt i aluminiumsfolie.
Legg den i ovnen i ca. 10 minutter på midterste rille.
Ta ut og avkjøl – enten på benken eller i kjøleskapet.
Etter avkjøling vil avokadoen ha en mykere tekstur og være klar til bruk i salater, smørbrød eller guacamole.
Grønn livsstil starter med små grep
Avokadoskall er mer enn bare kjøkkenavfall – det er en liten, grønn skatt som kan brukes på flere nyttige måter. Enten du er opptatt av bærekraft, elsker å dyrke egne urter, eller bare vil få mest mulig ut av det du kjøper – neste gang lar du kanskje skallet få en ny sjanse. Det er godt for både miljøet og samvittigheten.