Tidlige morgener er ikke for alle, og for mange er en varm kopp kaffe nøkkelen til å komme i gang med dagen.
Koffeinet i kaffe kan bidra til bedre årvåkenhet, humør og kognitiv funksjon – og at den smaker godt, er bare en bonus. Kaffe kan nytes på mange måter: som latte, cappuccino, espresso, med melk og sukker, eller som svart kaffe uten noe tilsatt. Men om du ikke har en fancy kaffemaskin hjemme, finnes det en enkel måte å gi standardkaffen litt ekstra piff – med én ingrediens.
Ved å tilsette en klype kanel i kaffen, forsterkes smaken og gir drikken en dypere, varmere aroma som balanserer ut den naturlige bitterheten.
Kanel er søtlig, treaktig og svakt krydret – den passer derfor perfekt med den bitre smaken i kaffe og gir en naturlig sødme uten behov for tilsatt sukker.
Det skriver Express.
Presto Coffee forklarer:
"For de som liker søte ting og ønsker å gjøre kaffen litt søtere, er kanel et bedre alternativ, siden det kan brukes i stedet for sukker.
Kanel gir en søt smak som virkelig er en godbit for smaksløkene, samtidig som du slipper alle kaloriene og de helseskadelige effektene som følger med sukker.
En annen fordel med kanel er at det bidrar til å senke blodsukkerstigninger etter måltider, øker insulinfølsomheten og lindrer betennelser i vev og ledd."
Kanel gir ikke bare en deilig sødme til kaffen, men kan også bidra til en mer stabil og varig energiboost gjennom dagen.
Det populære krydderet bidrar til å regulere blodsukkeret og forbedre insulinfølsomheten, noe som gjør at du er mindre utsatt for blodsukkertopper og -fall, og dermed får jevnere energinivåer.
Blue Coffee Box sier:
"Å tilsette kanel i morgenkaffen kan gi deg et ekstra energiløft i kombinasjon med koffeinet i kaffen.
Kanel gjør to ting – det holder blodsukkernivået stabilt og stabiliserer energinivåene, og hindrer de velkjente sukkerfallene mange opplever."
Bonus-tips:
Kardemomme i kaffe er en populær smakssetter i mange deler av verden – særlig i Midtøsten og deler av Asia – og kan være et nydelig alternativ til sukker og fløte.
Her er noen fordeler og effekter av å tilsette kardemomme i kaffen:
1. Rik og aromatisk smak:
Kardemomme har en unik, varm og lett sitrusaktig smak som gir kaffen et eksotisk preg og balanserer bitterheten.
2. Naturlig sødme:
Den tilfører en subtil sødme og kompleksitet uten tilsatt sukker.
3. Fordøyelsesfremmende:
Kardemomme er kjent for å støtte fordøyelsen og kan bidra til å redusere oppblåsthet og ubehag.
4. Antioksidanter og betennelsesdempende egenskaper:
Som mange krydder inneholder kardemomme stoffer som beskytter kroppen mot frie radikaler og kan ha en betennelsesdempende effekt.
5. Frisk pust:
Tradisjonelt har kardemomme blitt brukt som naturlig munnfrisker – perfekt hvis du drikker kaffe på jobb eller på farten.
Slik bruker du kardemomme i kaffen:
Malt kardemomme: Tilsett en liten klype (1/4 teskje) i kaffefilteret før brygging.
Hele kapsler: Knus et par kardemommekapsler og legg dem sammen med kaffebønnene i presskanne eller filter.
Espresso/latte: Dryss litt på toppen av melkeskummet eller bland det inn med malt kaffe.