Kan føre til mange ubehagelige ting: Derfor bør du ikke gå til sengs med vått hår

30/03/2024 11:00

Emma Sletta

Livsstil
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Det er ikke bare en våt pute du risikerer.

Mange liker å nyte et godt varmt bad før sengetid, slik at de kan hoppe rene under dyna.

Men det betyr også ofte at det er med vått hår du legger deg. I tillegg til at det er slitsomt å ligge på en våt pute, er det en annen grunn til at eksperter fraråder det.

Denne vanen kan skape et ideelt miljø for midd, veggedyr og bakterier i sengen din, spesielt rundt sengegavlen.

Det fuktige og varme klimaet som vått hår etterlater på puten og sengetøyet gir et perfekt avlsmiljø for disse uønskede mikroorganismer.

Ifølge Happy Beds, en ledende senge- og madrassekspert, er hodegjerden et ofte oversett område når det gjelder rengjøring og vedlikehold av sengen, noe som resulterer i at mange utilsiktet deler soveplassen sin med disse.

Det melder greske medier Queen.gr.

Når rengjorde du den sist?

En undersøkelse utført i Storbritannia viser at mer enn halvparten av respondentene (53 prosent) innrømmer at de aldri rengjør sengegavlen, noe som understreker omfanget av problemet.

For å bekjempe dette, anbefaler eksperter å vaske sengetøy ukentlig og ikke holde den samme puten i mer enn to år.

Gamle pads kan bli hjemmet til millioner av støvmidd, hvorav et enkelt gram støv kan inneholde hundrevis.

Kan gi allergi

Denne opphopningen av støvmidd er ikke bare ubehagelig, men kan også ha helsekonsekvenser. Tidlig eksponering for støvmidd er forbundet med økt risiko for tungpustethet hos barn opp til 12 måneder og utvikling av astma ved 12 til 36 måneder.

Mild støvmiddallergi kan i tillegg forårsake symptomer som rennende nese som påvirker søvnkvaliteten.

I tillegg til vått hår kan svette og sikling, som ofte oppstår under søvn, også bidra til et fuktig miljø som fremmer veksten av sopp og andre bakterier. Dette kan føre til hudirritasjon, som over tid kan forverres til sprekker og peeling.

Derfor understreker ekspertene viktigheten av regelmessig rengjøring og vedlikehold av sengetøy og hodegjerder for å opprettholde et sunt sovemiljø og forhindre uønskede gjester i sengen.