Kan ødelegge resten av dagen: Legen deler den "verste morgenvanen" mange har

20/05/2024 23:00

Mikkel Sletta

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Denne vanlige og utbredte vanen kan "ødelegge" din mentale klarhet, og gjøre det vanskeligere å konsentrere seg i løpet av dagen.

Det er mange som har vaner de vet ikke er spesielt gode for dem. Selv om de vet at det ikke er sunt, har de fortsatt vanskelig for å bryte disse vanene. For noen handler det om kosthold og snacks som ikke er sunt, mens andre kanskje tilbringer mer tid i sengen enn de er stolte av.

Men en vanlig vane som mange har tilegnet seg de siste årene, er å sjekke telefonen først om morgenen. Enten det er å lese meldinger eller bla gjennom sosiale medier før man reiser seg, har det blitt en helt vanlig start på dagen for mange.

Det kan virke ufarlig, men en ekspert advarer om at det kan ha en negativ innvirkning på vårt velvære – og faktisk kan det ende opp med å ødelegge resten av dagen din, og derfor er det lurt å avstå fra det.

I en video på sosiale medier TikTok uttalte farmasøyt og ekspert Raj Patel ifølge Express at det er en av de 'verste morgenvanene' du kan ha.

"Du og sannsynligvis alle du kjenner gjør det - ta telefonen umiddelbart når du står opp eller til og med mens du er i sengen," sa han i en video til sine mer enn 33 000 følgere på nettstedet for sosiale medier.

Dette kan ha en varig innvirkning på din mentale kapasitet for dagen, sa han. Derfor er det ikke noe som bare påvirker deg i det øyeblikket du gjør det.

"I stedet for å kickstarte dagen med et friskt og fokusert sinn, utsetter du hjernen din for en flom av distraksjoner som bedøver dopaminsystemet ditt og ødelegger din mentale klarhet," sa han i videoen.

"Selv om du klarer å legge fra deg telefonen, får konsentrasjonen din et slag. Dopaminsystemet ditt fortsetter å nynne og hviske: 'La oss nyte mer underholdning - søk belønninger.' Denne oppoverbakke kampen for produktivitet tynger deg hele dagen."

I stedet anbefalte han å starte dagen med en produktiv morgenrutine, som for eksempel kan være å gå en tur eller gjøre yoga.

"Nøkkelen til en mer produktiv dag er å starte med en god morgenrutine. Prioriter den og sett av minst en time eller to til noe virkelig produktivt. Ditt fremtidige jeg vil takke deg for en klar og vellykket dag," sa han.

Rådene hans kommer i kjølvannet av en amerikansk studie som fant at rundt 80 % av de spurte i alderen 18 til 44 år innrømmet at de tok telefonen i løpet av de første 15 minuttene etter å ha våknet.

Av de 80 % gikk 62 % umiddelbart etter telefonen da de våknet. De starter med andre ord dagen liggende i sengen og ser på telefonen. Vanligvis går tiden med til å bla gjennom sosiale medier, lese nyheter eller noe helt annet.

Læs også:

Svært få vet: Dette betyr fargen på kjøkkensvampen Ikke mange er klar over at farge faktisk har en betydning.
Hudlege advarer: Ny hårtrend kan gi livslange konsekvenser Sommerens hårtrend er oppkalt etter skandinaviske kvinner, men du må vurdere hva du gjør med hodebunnen, sier en hudlege.