Kast bananen din umiddelbart hvis du ser dette - kan være skadelig

29/04/2025 06:00

Sofie

LIVSSTIL
Foto: Shutterstock
En moden banan med noen få brune flekker kan være perfekt til en smoothie eller banankake.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Men ikke alle merkene på den gule frukten er like uskyldige.

Flekker bør du kjenne forskjell på

Hvis du møter noen spesielle rødlige tegn inni, bør du ikke ta noen sjanser. Det skriver Planeta.

Bananen kan bli angrepet av en skadelig sopp. De fleste vet at bananer blir mørkere over tid.

Det er en naturlig del av modningen. 

Mørke flekker på skallet og mykt kjøtt betyr vanligvis bare at bananen er omtrent klar til bruk – spesielt i søte retter. 

Men det er visse steder du bør være spesielt oppmerksom på. Dette gjelder spesielt røde flekker eller røde striper i selve kjøttet.

 Ifølge eksperter kan dette være et tegn på soppen Nigrospora, som i sjeldne tilfeller kan gi problemer. 

Dette er ikke de klassiske muggsoppene, men endringene skyldes en type soppinfeksjon som ikke bør ignoreres.

Soppen produserer ikke de velkjente mykotoksinene som aflatoksin, men det er likevel uønsket. 

For friske mennesker er risikoen ved å spise små mengder ikke dokumentert som farlig, men ser du røde eller uvanlige merker i bananen bør du kaste den. 

Spesielt hvis du har et svekket immunforsvar, kan soppen i sjeldne tilfeller gi infeksjoner.

Når bananen er for gammel

I tillegg til Nigrospora er det også andre tegn på at en banan har overskredet siste salgsdato. 

Hvis det lukter fermentert eller surt, litt som alkohol, eller hvis fruktkjøttet er slimete og svart, så er det på tide å kaste det ut. 

Mugg på skallet eller stilken er også et klart faresignal, spesielt hvis den har trengt inn i selve frukten.

Er du i tvil? Dropp bananen.

Et sunt indre er lyst, mykt og lukter søtt. 

Hvis du ser noe som ikke ser ut som en vanlig banan, ikke spis det – uansett hvor lite matsvinn du vil forårsake.