Kjenner du "klokken 15-regelen"? Legen forklarer hvorfor du bør vurdere å følge den

26/03/2024 09:00

Emma

Livsstil
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Når pleier du å stoppe?

Det er ingen hemmelighet at et hav av nordmenn bruker kaffe for å komme i gang fra morgenen.

Den forfriskende effekten av kaffe må imidlertid være forsiktig etter hvert som dagen skrider frem, og derfor har en lege som spesialiserer seg på søvnproblemer laget en "regel" som sørger for at kaffe ikke vil påvirke skjønnhetssøvnen din.

Det melder det finske mediet Ilto Sanomat.

Godt og vondt

Ifølge legen, Eevert Partinen, kan kaffe ha en markant innvirkning på søvnkvaliteten vår, men han påpeker også at den har gode sider:

"Koffein korrigerer til en viss grad de skadelige effektene av søvnmangel fordi det ifølge forskning forbedrer våkenhet, reaksjonshastighet og arbeidsminne."

Imidlertid advarer legen senere om at det kan være farlig å stole på kaffe, da du kan bli fanget i en ond sirkel med dårlig søvn og økt kaffeinntak, hvor du til slutt kan bli avhengig av kaffe hele dagen for energi.

Den sentrale årsaken til dette problemet ligger i halveringstiden til koffein.

Mye lenger enn folk tror

Seks timer etter din siste slurk kaffe, er halvparten av koffeinet fortsatt aktivt i systemet ditt, noe som kan forstyrre nattesøvnen din.

Legens råd er derfor klart:

– Gjennom eksperimenter har jeg oppdaget at klokken 15 er en «sikkerhetsgrense» for meg rundt. Etter det pleier jeg ikke å drikke kaffe med mindre jeg er på vakt.

Han sier at du vil merke en forskjell etter bare noen dager hvis du bestemmer deg for å teste «klokken 15-regelen».

Koffeinfri kaffe er det gode valget

Hvis du er en av dem som drikker kaffe utelukkende for smak, bør du vurdere å bytte til en koffeinfri variant - uten å ofre helsemessige fordeler, inkludert å redusere risikoen for visse sykdommer:

– Forskning har vist at den har de samme helsemessige fordelene som vanlig kaffe, sier legen.

Så hvis du drikker mye kaffe sent på dagen og har opplevd problemer med søvn, må du kanskje prøve "regelen".

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.