Kjøkkenhagekalender: Dette bør du gjøre fra mai til august

25/05/2025 15:00

Sofie

LIVSSTIL
Sjangerfoto: Shutterstock
Få mest mulig ut av grønnsakshagen din med denne kalenderen, som forteller deg hva du skal gjøre i grønnsakshagen.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Enten du har en stor hage, en parsellhage eller små potter på balkongen, er her en omfattende guide til hvordan du kan vedlikeholde grønnsakshagen din året rundt.

I guiden finner du små tips og triks, og et bredt utvalg av gode råd om hvordan du skaper det beste miljøet og vekstmulighetene for grønnsakshagen din måned for måned.

Kjøkkenhagekalenderen er satt opp kronologisk slik at du enkelt kan navigere mellom månedene. Her har vi tatt for oss månedene mai - august.

Kjøkkenhagen i mai

Det du ikke rakk å gjøre i april, kan du fint ta igjen i mai.

Gi grønnsakshagen form: Ønsker du å gi grønnsakshagen tydelige kanter og struktur, er mai et godt tidspunkt for å plante kantplanter. Sitronmelisse er et godt valg – en buskete urt som også dufter herlig.

Grønnsaker: Nå kan du plante varmekjære grønnsaker som selleri, artisjokk og squash. Disse trives bedre når temperaturen er mer stabil.

Urter: Selv om urter kan være sarte, er mai en fin måned for å plante dill, persille og gressløk – de tåler godt våren.

Bær: Nå er det også tid for å plante bærbusker, som vil gi deg friske bær senere i sesongen.

Kjøkkenhagen i juni

Sommeren er i gang, og nå kan du begynne å høste de første grønnsakene dine. Jorden er varm, og solen skinner – perfekt for lange dager ute i hagen.

Plantestell: Juni handler om å ta vare på det du har sådd. Harv potetene, fjern ugress og bladlus, og sørg for å gi plantene nødvendig pleie.

Grønnsaker: Varmen gjør det mulig å så mais og bønner tidlig i måneden. Begge vokser raskt – husk å sette opp stativ så de får støtte.

Gjødsling og vanning: I varmen er det ekstra viktig å vanne jevnlig og gi passende mengde gjødsel til hver enkelt plante.

Kjøkkenhagen i juli

Juli er ofte årets varmeste måned, og det er også nå mange virkelig får glede av hagearbeidet.

Start en ny avling: Har du allerede høstet noen av de tidlige avlingene dine, er det nå et godt tidspunkt å så nye planter.

Salat gjennom sommeren: Vil du ha salat hele sommeren, bør du så nye frø cirka hver tredje uke. De spirer raskt i varmen – bare husk å vanne godt.

Så vintergulrøtter: Ønsker du å høste vintergulrøtter i november, må de sås nå mens jorden fortsatt er varm og gir gode vekstforhold.

Høsting av bær: Nå begynner bærene å modnes. Du kan høste blant annet jordbær og bringebær.

Fortsett med plantestell: Akkurat som i juni – fjern ugress, harv potetene, gjødsle jorden og sørg for jevn vanning.

Kjøkkenhagen i august

August markerer høyden av sommersesongen, og også høydepunktet for grønnsakshagen din.

Innhøsting: Nå kan du høste jevnlig. Når du har høstet en rad, kan du gjerne plante noe nytt på samme sted.

Såing og vedlikehold: August krever ikke like mye arbeid som tidligere måneder, men du bør fortsatt stelle og vanne plantene dine. Hvis du ønsker flere avlinger, er det fremdeles tid til å så nye frø.

Læs også:

Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Krever bare en ingrediens Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.