Grillen fyres opp, lukta av burgere ligger i lufta – og kjøttdeigen forsvinner ut av butikkhyllene. Nordmenn hamstrer kjøtt som aldri før.
Ifølge Dagbladets DinSide har salget av kjøttprodukter skutt i været i løpet av våren. Tall fra flere dagligvarekjeder viser kraftige økninger, og Helsedirektoratet kaller utviklingen urovekkende.
Kjøttsalget går til himmels
Dagligvarekjedene melder om rekordhøyt salg av både burgere og annen kjøttdeig.
Meny har hatt en økning på hele 36 prosent i burgere, mens Kiwi rapporterer 20 prosent vekst i ferske burgere. Rema 1000 ser også en tydelig oppgang.
Coop peker på grillsesongen som årsak til kjøttboomen, og sier salget har økt med 37,5 prosent i uke 14 til 17 sammenlignet med samme periode i fjor. Totalt sett har de hatt en omsetningsøkning på 16 prosent, og 7,5 prosent mer kjøtt solgt.
Helsedirektoratet er ikke imponert
Helsedirektoratet er ikke begeistret over utviklingen. Divisjonsdirektør Linda Granlund kaller den "urovekkende" og peker på at dette bryter med de offisielle kostholdsrådene.
De anbefaler maks 350 gram rødt kjøtt i uka og så lite bearbeidet kjøtt som mulig. I stedet oppfordres det til å velge mer grønnsaker, fisk og grove kornprodukter.
Kjøtterstatning på vei ut?
Samtidig som kjøttsalget går opp, viser tallene at salget av kjøtterstatningsprodukter går ned.
Flere velger nå å lage vegetarretter fra bunnen av, med bønner og linser, men det monner ikke nok. Når kjøttandelen øker, går grønnsakene ned, advarer Helsedirektoratet.
Granlund sier de heller ønsker en vekst i plantebaserte måltider enn i kjøttforbruket, og minner om viktigheten av et balansert kosthold.
Helsedirektoratet håper nå at flere nordmenn vil tenke seg om før de kaster fire pakker kjøttdeig i handlekurven.
Et grønnere valg kan være like godt – og langt sunnere.