Klargjør hagen til våren: 3 planter som skal beskjæres i januar og februar

25/01/2024 05:00

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Husk å kle deg varmt!

Beskjæring er en avgjørende del av vedlikeholdet av en hage og bør gjøres hele året. Enkelte planter, busker og trær klarer seg spesielt godt når de beskjæres om vinteren mens de er i dvale.

Dette er en anbefaling fra Express. Beskjæring tjener til å fjerne døde og tørkede greiner og stubber, fremme sunn vekst og forbedre plantestrukturen.

Vinteren er ideell for beskjæring, da mange planter er i dvale, noe som gjør det lettere for dem å komme seg etter operasjonen.

Hageeksperter har delt retningslinjer for hva som bør beskjæres nå, samt den optimale tilnærmingen for denne viktige oppgaven.

Roser

Ifølge David Austin-eksperter er beskjæring "essensielt" for en sunn rosebusk. Engelske roser kan bli veldig kraftige, så det anbefales å beskjære mellom januar og februar når den første veksten starter.

Beskjæring bør utføres i form av roseblomsten, og det er viktig å fjerne alle døde, syke og skadede stengler samt eventuelt overflødig løvverk.

Ikke alle roser krever beskjæring på dette tidspunktet; kun buskroser og klatreroser. Andre varianter som vannroser bør beskjæres om sommeren. Gartnere kan også plante roser med for tiden sovende røtter, forutsatt at de er plantet på et sted med tilstrekkelig sol og vekk fra andre planter som trær og hekker.

Klematis

Klematis bør beskjæres for å forhindre sammenfiltring, og regelmessig beskjæring fremmer kraftig vekst og blomstring. Beskjæringsgruppene varierer, men generelt bør beskjæringen gjøres i midten til slutten av våren, februar eller etter den første blomstringen på forsommeren, avhengig av klematisgruppen. Hvis du er i tvil, kan blomstringstiden brukes som en veiledning.

Eple- og pæretrær

Beskjæring av eple- og pæretrær trenger ikke å være overveldende. RHS anbefaler å fjerne mellom 10-20 % av kronen om vinteren og jobbe jevnt rundt treet.

Overbeskjæring bør unngås da det kan føre til kraftig gjenvekst og oppreiste grener kalt vannskudd. Det anbefales å stoppe dersom beskjæringshaugen ser for stor ut, og husk at moderat beskjæring ofte er mer gunstig på lang sikt.