Antallet personer i Norge som smittes av antibiotikaresistente bakterier øker markant, viser nye tall fra Folkehelseinstituttet (FHI).
Det skriver NRK.
Tallene viser at fra 2023 til 2024 økte tilfellene med over 20 prosent. En lignende utvikling har også vært tydelig i årene før.
En av hovedutfordringene er at resistente bakterier ofte følger med hjem etter utenlandsreiser, særlig til populære feriedestinasjoner i sør. Disse bakteriene kan bli værende i mage- og tarmfloraen i lang tid og utgjøre en smitterisiko dersom man havner på sykehus. Der kan bakteriene spres til andre pasienter, særlig blant dem som er mest sårbare.
Spesielt bekymringsverdig er tarmbakterier som E. coli. Disse finnes naturlig i kroppen, men kan gi alvorlige infeksjoner dersom de utvikler høy grad av resistens. Når det finnes få eller ingen antibiotikatyper som virker, blir slike infeksjoner svært vanskelige å behandle.
I tillegg til økende smittetall viser tall fra Apotekforeningen at bruken av antibiotika også øker i Norge. Dette bidrar ytterligere til utviklingen av resistens, og helsemyndighetene har i flere år advart mot overforbruk.
Noe av økningen forklares med medisinsk evakuering av pasienter fra krigsområder som Ukraina, men dette utgjør kun en del av årsaken.
FHI understreker at utviklingen må bremses gjennom riktige smitteverntiltak og mer bevisst bruk av antibiotika. Dersom situasjonen ikke tas på alvor, kan resistente bakterier i fremtiden føre til flere dødsfall enn kreft, advarer internasjonale forskningsmiljøer.