Plantebaserte drikker som havre-, mandel- og soyadrikker har fått et høyt rykte blant mange nordmenn.
Det foretrekkes i økende grad av mange nordmenn som et sunnere alternativ til melk.
Men ifølge flere forskere er ikke dette nødvendigvis den beste løsningen for helsen.
Den amerikanske professoren Maria Abreu, som forsker på tykktarmskreft, er frittalende når hun advarer mot de populære drikkene. De kan være en del av forklaringen på den økende forekomsten av tykktarmskreft blant yngre voksne i USA.
Hun legger ikke skjul på at kjemikalier og bakterier i bearbeidet mat kan fremkalle et enzym i tarmen som fører til kronisk betennelse.
I verste fall kan tilstanden utvikle seg til kreft, forklarer hun til 7 News, Miami.
Ifølge henne er plantebaserte drikker en del av problemet, ettersom de ofte oppfattes som sunnere, men i virkeligheten tilhører de kategorien ultraprosessert mat.
Ernæringsfysiolog Jessica Cording støtter denne bekymringen:
«Meierifrie produkter har en slags helseglorie rundt seg – mange forbrukere antar at bare fordi noe er melkefritt, betyr det at det er sunt», sa kostholdseksperten til britiske Daily Mail forrige uke.
Danske Anne Tjønneland, forskningsleder i Kreftforeningen, deler også den store skepsisen:
«Det er ikke mye positivt å si om produktene, bortsett fra miljøhensynene. Ikke drikk dem for helsens skyld», sier hun, ifølge BT.
Hun påpeker at plantebaserte drikker inneholder emulgatorer og tilsetningsstoffer som ofte er forbundet med helserisiko.
Selv om det ennå ikke finnes bevis for at plantedrikker direkte øker risikoen for kreft, påpeker hun at det er effekten deres på blodsukker og insulin som er bekymringsfull.