Kutter du bort den råtne delen av et eple og spiser resten? Det kan potensielt være dødelig

24/04/2023 09:26

Emma

LIVSSTIL
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Våre foreldre lærte oss at det som ikke dreper deg, gjør deg sterkere. Som da de bare skjærte av en råtten del av en frukt og ga deg resten. Nå advarer WHO om at det er potensielt dødelig.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Hvis du noen gang har kuttet av en råtten del av et eple og spist det med glede, må du kanskje revurdere strategien din.

I alle fall er WHO ute med en advarsel om at frukt som ser delvis råtten ut, faktisk ER råttent. Dermed kan du ikke kutte bort den råtne delen og spise resten uten å spise mat som bør kastes.

Det er derfor forbundet med en viss helsefare å spise epler som er (delvis) råtne. Faren kommer fra mykotoksiner og soppvekst som trenger inn i maten og gjør den uspiselig. Spesielt matvarer som består av mye vann, som epler, er spesielt utsatt for spredning av mykotoksiner.

Hvis en del av eplet er smittet, vil mykotoksinene spre seg til hele frukten umiddelbart. Dermed kan det ikke gjøres ved å kutte bort den råtne delen.

Andre matvarer er mer motstandsdyktige mot spredning av rot. Således kan for eksempel kjøttprodukter eller faste grønnsaker spises hvis den råtne delen fjernes.

Hva skjer hvis vi får i oss mugg?

Flere mykotoksiner er assosiert med kreft eller autoimmune sykdommer. Det er også kjent at mugg kan forårsake åndedrettsproblemer hos personer med svakt immunsystem.

WHO advarer mot flere ulike mykotoksiner, men langt fra alle mykotoksiner er helsefarlige. Imidlertid kan visse mykotoksiner være så helseskadelige at de i verste fall kan føre til død.

Derfor foreslår amerikanske muggeksperter at man bør huske å rengjøre innsiden av  kjøleskapet regelmessig for å forhindre mugg som kan spre seg til matkjøleskapet. Du bør også huske å dekke til maten du setter i kjøleskapet.

På samme måte bør du være oppmerksom på holdbarheten til matvarer og huske å spise restene dine senest fire dager etter tilberedning.