Kvitt deg med din sjalusi

Denne artikel er betalt og lavet i samarbejde med Duka og Just Eat.

Sjalusi er ikke nødvendigvis en dårlig ting. Den er i menneskets natur og det er derfor naturlig å føle seg sjalu fra tid til annen. Sjalusi blir først problematisk når den vedvarer og får oss til å si og gjøre ting vi vanligvis ikke ville ha sagt eller gjort.

“Sjalusi blir problematisk når den begynner å konsumere deg og kryper inn i alle aspekter av livet ditt, og du ofte føler deg selv bitter og sint" uttalte Kathy Morelli, LPC, en psykoterapeut innen ekteskap og familierådgivning.

En av de vanligste typene av sjalusi er romantisk sjalusi. Vi har også en tendens til å føle oss sjalu over andres suksesser, styrker, livsstil og relasjoner.

For eksempel, kan vi tro at noens liv er mye lettere eller mer behagelig enn vårt. "Vi ser bare det gode i livet deres og kun det "dårlige” i vårt eget liv. Eller vi kan tro at vår beste venn har et bedre forhold til en annen felles venn.

Sosiale medier kan utløse sjalusi

Sosiale medier – slik som Facebook - kan også utløse sjalusi. I dag overlapper våre online- og offline-verdener hverandre. Bruker du mye tid på nettet? Da kan bruke ditt nye nettbrett fra Duka som du finner her til mye av det du tidligere brukte en datamaskin til. Du kan også bruke den til å lese e-bøker, se på TV og filmer på Netflix og for å få tilgang til nødvendig informasjon på nettet.

For eksempel, kan du sjekke takeaway-muligheter i Oslo her hvis du er blitt sulten etter alt arbeidet på det nye nettbrettet ditt.

Ettersom vi lever disse to livene, er det mye mer forvirring og kompleksitet i parforhold enn tidligere og flere måter å sammenligne oss med andre på.

Usikkerhet bygger ofte opp sjalusi. Vi føler oss truet, eller mindre eller ikke bra nok. Vi er redde for at andre menneskers styrke betyr noe negativt for oss.

(Sjalusi kan også være et resultat av tidligere erfaringer, men mer på det senere).

Tips for romantiske forhold

Den beste måten å overvinne sjalusi på, er å først ta en titt på ditt romantiske forhold. For eksempel, vurder om forholdet ditt er bygget på tillit, respekt og kjærlighet, og om partneren din oppfører seg slik som dere er enige om at er akseptabelt i forhold til den andre partneren.

Er partneren din ærlig med deg? Hvis han/hun ikke er det, kan dette naturligvis utløse eller videreutvikle usikkerheten.

Hvis du er i et usikkert forhold, kan du forvente å få sjalusiknappen din trykket ned fra tid til annen. Men ingen kan fortelle deg hva du skal gjøre. Hvis du blir værende i forholdet, vil du sannsynligvis føle deg sjalu noen ganger.