Nå advarer en amerikansk akutlege mot en utbredt lagringsfeil som i verste fall kan koste liv.
Det skriver Express.
Fem dager gammel pasta – med dødelig utfall
I en video på TikTok advarer dr. Joe Whittington om farene ved å la ris og pasta stå for lenge i romtemperatur. Han refererer til en tragisk hendelse fra 2008, der en 20 år gammel student i Belgia døde etter å ha spist fem dager gammel spaghetti som aldri var blitt kjølt ned.
Kort tid etter måltidet ble han akutt syk med kraftig oppkast og mageplager. Morgenen etter ble han funnet død. Obduksjonen viste akutt leversvikt, og tester avslørte høye nivåer av bakterien "Bacillus cereus", også kjent fra den alvorlige tilstanden "fried rice syndrome".
Bakterier formerer seg raskt
Ifølge legen er det ikke nødvendig med flere dager før bakterier som Bacillus cereus utgjør en risiko – det kan skje allerede etter noen timer i romtemperatur. I medisinstudier lærer man huskeregelen "Reheat rice? Be serious!" for å minne om faren ved å gjenoppvarme ris og pasta som ikke har vært riktig lagret.
Grensen går ved to timer. Har ris eller pasta stått ute i romtemperatur lenger enn det, bør den ikke spises.
Slik bør du håndtere restemat
Helsemyndighetene anbefaler at ris og pasta kjøles ned innen én time etter tilberedning, og deretter oppbevares i kjøleskap eller fryser. Restene bør spises innen 24 timer – og kun varmes opp én gang.
Selv om mange hevder de aldri har blitt syke av å spise rester som har stått ute, betyr ikke det at det er trygt. Etter to timer i romtemperatur begynner bakterier som kan gi matforgiftning å formere seg raskt, og risikoen øker jo lenger maten står ute.
Hva gjør du hvis du får matforgiftning?
Matforgiftning går som oftest over i løpet av en uke. Hovedregelen er å drikke nok væske for å unngå dehydrering, og hvile så mye som mulig. Unngå fet, sterk eller sukkerholdig mat og drikke, som juice og brus.
Når bør du kontakte lege?
Ring legevakt hvis:
Babyer under 12 måneder er syke
Barn under fem år viser tegn til dehydrering (færre våte bleier)
Du eller barnet ikke klarer å holde væske nede
Dere har blod i avføringen
Diaré varer mer enn 7 dager eller oppkast mer enn 2 dager
Ring alarmtelefonen umiddelbart hvis:
Du kaster opp blod eller har mørkbrunt, "kaffeliknende" oppkast
Du har grønt eller gult-grønt oppkast
Du mistenker forgiftning
Du har stiv nakke og smerte ved lys
Du har plutselig kraftig hodepine eller magesmerter
Du får blålig, grå eller flekkete hud
Du har pustevansker eller virker forvirret og unormalt sløv