Legen deler råd for å bli kvitt hikke som faktisk fungerer

22/02/2024 13:00

Emma Sletta

Livsstil
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det er mange råd der ute, men ikke alle er like effektive.

Det kan komme når vi minst venter det, og det kan være en grop av pest.

Hikke er noe vi alle opplever nå og da, noen betydelig mer enn andre, og mens det for de fleste raskt er over, kan det for andre være på grensen til ødeleggende.

Faktisk er den lengste registrerte perioden med uavbrutt hikke for et menneske mer enn 60 år!

Det er mange husmorstriks som virker på å bli kvitt hikke: Noen sier at du bør holde pusten, andre sier at du bør puste i en papirpose, noen anbefaler å drikke et glass vann på en merkelig måte - men hva er egentlig en hoax og fakta når det gjelder alt dette rådet?

Derfor får vi hikke

Først må vi finne ut hva som forårsaket problemet.

Erich. P. Voigt er utdannet lege, og Business Insider har gjort et intervju med ham der han begynner med å forklare at hikke faktisk stammer fra mellomgulvet, også kalt difragma.

Det er muskelen som sitter like under lungene våre og bidrar til å kontrollere pusten vår. Når membranen trekker seg sammen, trekkes de nedre delene av lungene ned og luft suges inn i lungene på grunn av undertrykk.

I tillegg spiller membranen også en rolle i andre situasjoner som oppkast og når vi trenger å gå på toalettet.

Men akkurat som med alle andre muskler, kan mellomgulvet også påvirkes av ufrivillige kramper - og dette er faktisk en av tingene som kan føre til at vi får hikke!

I tillegg kan spesielle typer mat, overspising og infeksjoner i muskelen også føre til at den trekker seg sammen, slik at vi får de kjente rykkene i kroppen når vi hikker.

Så hva er løsningen?

Voigt forklarer at det faktisk er flere ting som har vist seg å fungere, blant annet å holde pusten. Det holder mellomgulvet i ro, så det har en bedre mulighet til å stoppe den ufrivillige sammentrekningen.

Men metoden Voight selv har hatt mest suksess med inkluderer et glass vann - og den metoden sørget blant annet for at en av Voigts pasienter, som hadde hatt hikke i en uke, ble kvitt den!

Så se videoen nedenfor og få forklaringen på hva du skal gjøre neste gang du blir truffet!