Lei av høysnue? Disse 7 tipsene gir ro i øyne og nese

21/06/2023 10:30

Emma Sletta

Livsstil
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Tusenvis av nordmenn rammes av høysnue, som får øynene og nesen til å løpe om våren. Men disse 7 tipsene hjelper mot den verste.

Omtrent en av fem nordmenn må nyse store deler av våren/sommeren, få tett nese og generell kløe i øyne og nese når blomster og trær sprenger ut.

Og selv om høysnue og allergi er kroniske lidelser, er det syv råd som den britiske kostholdseksperten Sarah Flower anbefaler for pasienter som er mest rammet av høysnue, skriver Mirror.

 1. Gode magebakterier
Magen spiller en stor rolle i å motstå allergi, da de gode og sunne magebakteriene kan styrke immunforsvaret når allergien eller høysnue rammer. Yoghurt har en fantastisk effekt på magebakterier, men til middag kan hvitløk og artisjokker være blant de skjulte ingrediensene som holder magen sunn.

2. Honning tar snuten
Hvis du er spesielt påvirket av lokalt pollen, enten det er gress eller bjørk som får nesen til å renne, så kan bienes eget vidundermiddel hjelpe snuten godt på vei. Honning inneholder sunne bakterier som styrker kroppens immunsystem mot pollen. Her anbefaler Sarah Flower at du går for lokalprodusert honning, for å øke kroppens motstand mot pollentypene som er i luften.  

Foto: Shutterstock.com

3. Ta en tur på stranden
Selv om du bor midt i byen, kan du lett oppleve hvordan pollen i luften kan få øynene og nesen til å klø. Fordi uansett hvor mye pollen det kan være i luften, blir allergien forverret av alle andre former for forurensning, for eksempel eksos fra biler og busser. I stedet for å stenge deg inne i leiligheten, bør du umiddelbart ta turen til sjøen og nærmeste strand, hvor det er betydelig mindre pollen i luften. Og i vannkanten er det også gode muligheter for å nyte solstrålene.

4. Dropp alkoholen
Når solen titter frem, er det veldig lett å falle i den klassiske fellen og bare drikke noen drinker med gode venner. Men alkohol inneholder histaminer som kan forårsake betennelse i kroppen og dermed forverre sesongmessige allergier.

Spesielt vin er den store synderen, hvor alt over et enkelt glass kan gjøre allergier uutholdelige.

Foto: Shutterstock.com

5. Drikk mer te
Noen typer te har en effekt som ligner på antihistaminer, og dermed gir te en beroligende effekt under den verste høysnue. Det er spesielt grønn te, kamille, hylleblomst, ingefær, peppermynte og anis som setter høysnue i beredskap. Og samtidig bidrar teen til å holde kroppen hydrert.

6. Bruk mye krydder i maten

Mange krydder har en positiv effekt på kroppen, og derfor er det viktig å være raus og tilsette masse smaksrike krydder når du tilbereder middag. Gurkemeie er en ekte vitaminbombe som inneholder det aktive stoffet curcumin, som er antiflammatisk og lett kan gå bra med kylling eller fisk. I tillegg bør man ikke glemme den nevnte hvitløk, som også renser kroppen godt gjennom og blokkerer dannelsen av histaminer.

Til slutt, husk godt med nykvernet svart pepper, som i mindre grad kan øke kroppens immunsystem.

7. Pass på det usynlige pollen
Selv om du har fulgt alle de gode rådene, kan du fortsatt oppleve tett nese på grunn av høysnue. Dette skyldes ofte at mange glemmer at pollen også legger seg i klesvasken eller håndkleet som henger på klessnoren. På samme måte kan du gjemme pollen i pelsen eller i hundens pels, eller lufte ut midt på dagen slik at pollen flyr inn på soverommet og legger seg i dynen.

Det kan ikke helt unngås, men ved å være oppmerksom kan du begrense eksponeringen, og dermed bli mye mindre plaget om våren og sommeren.