Mange gjør det: Her er hva det sier om deg hvis du alltid tier for å unngå konflikt

05/05/2025 14:00

Sofie

LIVSSTIL
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ifølge en psykolog kan det si mye om deg.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Noen kan diskutere en Netflix-serie med samme iver som en politisk debatt. Andre får hjertebank bare ved tanken på å måtte si at de ikke har lyst på sushi.

For mange er konflikt noe de unngår som en sølepytt i nye sko – men prisen for slik unngåelse kan være høy.

Konflikter er ikke nødvendigvis farlige. Faktisk er de helt normale – og noen ganger til og med nødvendige – hvis du vil bygge sunne forhold. Likevel finnes det mennesker for hvem konfrontasjon er et sant mareritt.

Og ifølge den spanske psykologen Mario Arzuza sier dette i mange tilfeller mye om personen.

Det skriver Infobae.

Ifølge psykolog Mario Arzuza handler det i noen tilfeller om personlighet: Noen verdsetter fred og emosjonell balanse så høyt at de heller vil ofre sin egen stemme enn å risikere uro.

Andre har hatt dårlige erfaringer. Hvis du vokste opp i et hjem der uenigheter endte i roping, kulde eller følelsesmessig kaos, kan du utvikle et sterkt indre alarmsystem som blinker rødt ved bare antydning til uenighet.

Konfliktsky mennesker prøver ofte å unngå ubehagelige situasjoner for enhver pris. De tier, gir etter eller skjuler sine behov, noe som i det lange løp fører til frustrasjon, lav selvtillit og følelsen av å gli bort fra seg selv. I verste fall påvirker det deg fysisk – som spenninger, mageproblemer eller konstant tretthet.

Men det er mulig å bryte ut av mønsteret. Det første steget er å legge merke til de irrasjonelle tankene som gir næring til frykten. De er ofte basert på gamle antagelser som ikke lenger holder mål.

Deretter handler det om å praktisere selvsikker kommunikasjon – kunsten å si det du mener uten å dominere eller underkaste seg. Små situasjoner med lav risiko kan være gode treningsarenaer. Og husk: ubehag er ikke farlig. Det er bare en følelse, og den kan håndteres – med pust, tålmodighet og litt mot.

Hvis frykten er dyptliggende, kan det være lurt å søke hjelp. En terapeut kan hjelpe deg med å belyse gamle mønstre – og vise deg hvordan du kan stå sterkere i konflikter, i stedet for å gjemme deg fra dem.