Mange gjør det med kjøttet for matsikkerhet: Derfor kan det ha motsatt effekt

20/04/2024 16:00

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det kan ende opp med å ha motsatt effekt.

Å vaske mat før matlaging og spising er en kjent praksis for mange, en enkel handling som tar sikte på å beskytte mot mageinfeksjoner eller matforgiftning.

Likevel, når det gjelder håndtering av kjøtt, skifter mantraet fra "vask for sikkerhets skyld" til en mer forsiktig tilnærming. Eksperter advarer om at kjøtt, i motsetning til mange andre matvarer, ikke bør vaskes, og her dykker vi ned i hvorfor.

Selv om det kan virke kontraintuitivt, advarer mattrygghetseksperter at vask av kjøtt ikke bare er unødvendig, men kan faktisk øke risikoen for matforgiftning gjennom krysskontaminering.

Det skriver National Geographic.

Prosessen med å vaske kjøtt under springen kan føre til at bakterier fra overflaten av kjøttet – inkludert i verste fall potensielt skadelige patogener som E. coli, Salmonella og Campylobacter – spres til kjøkkenoverflater, annen mat, og kjøkkenutstyr.

Det understrekes at disse bakteriene kan forårsake alvorlige sykdommer, inkludert symptomer som kvalme, oppkast, diaré og feber. Det er også verdt å merke seg at bakteriene kan være tilstede inne i selve kjøttet, så vask vil ikke nødvendigvis eliminere dem.

Så hvordan sikrer du at kjøtt er trygt å konsumere? Det handler ikke om vann, det handler om varme.

Den mest effektive metoden for å drepe bakterier i kjøtt er ved å tilberede det riktig til anbefalt indre temperatur.

For eksempel bør biff nå en indre temperatur på minst 63 grader Celsius, svinekjøtt 71 grader Celsius og fjærfe 74 grader Celsius.

Et kjøtt termometer er et uunnværlig verktøy i denne prosessen, da det sørger for at kjøttet når en temperatur der det er tryggest å spise.

Denne innsikten i kjøtt tilberedning belyser viktigheten av mattrygghet og beste praksis på kjøkkenet som går utover bare vask og rengjøring. Det minner oss om at noen ganger er det vi ikke gjør like viktig for å holde maten vår og oss selv trygge.

Her er noen tips for sikker håndtering av rått kjøtt:

  • Vask hendene med såpe og vann i minst 20 sekunder før og etter håndtering av rått kjøtt.

  • Bruk separate skjærebrett og kjøkkenutstyr til rått kjøtt og annen mat.

  • Dekk til rått kjøtt når det oppbevares i kjøleskap eller fryser.

  • Stek kjøttet til en sikker innvendig temperatur.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.